NATO poručuje Minsku: Vidimo šta radite, ne koristite nas kao izgovor za nasilje

© AP Photo / Francisco SecoGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za medije u Briselu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za medije u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO primećuje da beloruske vlasti pokušavaju da iskoriste aktivnost Alijanse kao izgovor za rasterivanje demonstranata u zemlji i smatra to pogrešnim, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uoči zasedanja Saveta EU o odbrani u Berlinu.
„Vidimo pokušaje vlasti Belorusije da iskoriste NATO kao opravdanje za rasterivanje demonstranata i za primenu nasilja nad ljudima. To je apsolutno pogrešno i neopravdano, jer nema nikakvog jačanja NATO-a u regionu“, rekao je on.

Generalni sekretar je istakao da NATO pomno prati razvoj situacije u Belorusiji.

„Beloruski narod treba da ima pravo da određuje sopstvenu budućnost. Svi NATO saveznici poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Belorusije. Alijansa ostaje odbrambeni savez koji je spreman da zaštiti saveznike“, dodao je Stoltenberg.

Ranije je beloruski lider Aleksandar Lukašenko izjavio da je prvi put u poslednjih 25 godina morao da donese najozbiljniju odluku, dovodeći glavne snage zemlje u punu borbenu gotovost usled aktivnosti NATO-a blizu granice Belorusije. 

On je pre toga rekao da je vojna podrška Zapada opoziciji u zemlji očigledna, a dokaz toga je, prema njegovim rečima, prebacivanje NATO snaga ka beloruskoj granici.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala