Lukašenko se nije javio Makronu i Merkelovoj

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelarka Nemačke Angela Merkel odmah su pokušali da stupe u kontakt sa ruskim liderom Vladimirom Putinom kako bi otkrili šta se dešava u Belorusiji, pošto predsednik te države Aleksandra Lukašenko nije odgovarao na telefonske pozive.
„Koliko znam, oni su zvali, ne samo predsednika Rusije. Zahtev za telefonskim razgovorom od oba evropska lidera upućena su bila i u Minsk, Aleksandru Lukašenku koji nije nizao slušalicu“, rekao je premijer Estonije Juri Ratas televiziji ERR.

„Rusija, po pitanjima koja se tiču Belorusije i celog regiona, igra važnu ulogu. To je činjenica. Predlog sa kojim su izašli kancelarka Nemačke Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron bio je da se pronađe način da se reši situacija u Belorusiji kako bi se tamo održali slobodni demokratski izbori. U prisustvu međunarodnih posmatrača“, rekao je Ratas.

„Međutim, koliko znam, Lukašenko je to odbio“, dodao je estonski premijer.

Podsetimo, masovni protesti opozicije u Belorusiji počeli su 9. avgusta, nakon objavljivanja rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedu odnela Svetlana Tihanovska.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala