Litvanski ministar spoljnih poslova obratio se kolegi u Minsku putem Tvitera  - na ruskom

© Fotolia / bokstazPanorama Viljnusa
Panorama Viljnusa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Litvanski ministar spoljnih poslova obratio se povodom krize u Belorusiji svom kolegi u Minsku i to na ruskom jeziku.

U poruci na Tviteru, u kojoj se ne precizira šta je konkretan razlog da mu se obrati na ovaj način, Linas Linkevičijus poručuje Vladimiru Makeju da Minsk treba da prihvati novu realnost da su Belorusi odlučni da više ne ćute.

„Da, Vladimire, ja znam tebe, Belorusiju a još bolje Beloruse koji su odlučniji nego ikad da ne ćute, bez obzira na nasilje, zastrašivanja, hapšenja... To je zaista nova realnost i nedopustivo je i neoprostivo ne videti je“, napisao je Linkevičijus.

Kako je rekao, protiv Minska su ranije već uvođene sankcije EU, ali su mnoge i ukinute jer je Brisel verovao u, kako je rekao, napredak i iskrene namere da se odustane od represije.

„Rukovodstvo vaše zemlje je samo uništilo tu nadu i te krhke nagoveštaje uspostavljanja saradnje i konstruktivnog dijaloga“, naveo je on.

​Šefovi diplomatija EU će, inače, sutra, diskutovati o mogućnosti da se protiv vlasti Belorusiji uvedu sankcije.

Situacija u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska, koja je inače ubrzo posle izbora otišla upravo u Litvaniju.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala