Ko je sve umešao prste u situaciju u Belorusiji

© Sputnik / Viktor TolochkoDemonstracije u Minsku
Demonstracije u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija smatra ponašanje SAD i jednog broja evropskih država prema situaciji u Belorusiji kao otvoreno mešanje u unutrašnje stvari te zemlje. Dokaza za ovu tvrdnju ima više nego dovoljno.
„Vidimo šta rade baltičke države, šta radi Poljska i ceo niz drugih država EU. Čak i NATO. Vidimo stav SAD. Mi to kvalifikujemo kao mešanje u unutrašnje stvari suverene države. Imamo više nego dovoljno dokaza za to“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je dodala da javni poslenici Belorusije koji žele da stupe u kontakt sa Rusijom mogu se obratiti ruskoj ambasadi u Minsku. Stav Rusije je jasan.

„Nemešanja u poslove suverene države je osnova naše spoljne politike. Mi je na toj osnovi i gradimo i realizujemo, što je dokazano godinama iza nas. Međutim, stvar je tome što mi imamo posebne odnose sa Belorusijom i, naravno, imamo određene obaveze…. To nije pitanje mešanja ili ne mešanja, već saradnje sa državom, za legitimnom vlašću koje je zasnovano na pravnoj osnovi“, rekla je Zaharova televiziji „Rusija 1“.

Podsetimo, u Belorusiji već više od dve nedelje traju protesti opozicije, koji su izazvani rezultatima predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska, koja je inače ubrzo posle izbora otišla u Litvaniju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala