Budućnost filma „Košare“ nije ugrožena! Reakcija Ministarstva kulture posle novog skandala

© Foto : Dunja Dopsaj/UStupljeno SputnjikuScena iz filma "Košare"
Scena iz filma Košare - Sputnik Srbija
Pratite nas
Žao nam je što nisu postojali uslovi da se održi medijacija povodom prekida snimanja filma „Košare“, ali sutra ćemo znati tačan termin kada će biti zakazana nova medijacija i na kom mestu. Da li u Ministarstvu kulture ili u Filmskom centru Srbije, kako bismo konačno saznali činjenice koje su nam potrebne.

Ovo je za Sputnjik izjavila pomoćnica ministra kulture Ivana Dedić, povodom neuspele medijacije u Filmskom centru Srbije, na kojoj su se, prema svedočenju reditelja Balše Đoga, pojavili i ljudi koji nije trebalo da prisustvuju sastanku.

Ipak, prema rečima Dedićeve, budućnost filma, barem kada je reč o vremenskim okvirima, nije ugrožena.

„Što se tiče filma, on je počeo da se snima. Oni su prošle godine, u maju, dobili sredstva na konkursu i rok po zakonu je od konkursa do premijere tri godine. Dakle, nikakav vremenski period nije ugrožen. Jedino da ustanovimo činjenice zbog čega je došlo do prekida“, kaže naša sagovornica.

Medijacija u Filmskom centru Srbije, na kojoj je trebalo da bude razrešena sudbina filma „Košare“, nije uspela. Reditelj filma Balša Đogo objavio je na društvenoj mreži Fejsbuk da su se na medijaciji pojavile i osobe za koje nije bilo dogovoreno da se pojave. Među njima i bivši pripadnik 63. padobranske brigade Hasan Omerović.

„Dok smo mi razgovarali, vrata su se širom otvorila i na njima se pojavio čovek u vojnoj uniformi sa beretkom, predstavio se kao Omerović Hasan, oficir 63. padobranske brigade i rekao da je došao da čuje šta se ovde dešava i ko je Balša Đogo, gledajući me u oči i seo za naš sto pored Nemanje Mićića, producenta. Nisam video da li je bio naoružan. U tajcu koji je nastao i pred uplašenim pogledima prisutnih žena ustao sam, zahvalio se Omeru na interesovanju za ovu temu i dodao da on nije pozvan na ovaj sastanak i direktoru FCS-a rekao da ja nemam šta da tražim na takvom skupu i zahvalio se svima, Ministarstvu, svojoj kući FCS-u i krenuo napolje“, napisao je Đogo.

Snimanje filma „Košare“ počelo je, simbolično, na Vidovdan, ali je sredinom avgusta prekinuto zbog sukoba koji je izbio između Đoga i producenata Nemanje Mićića i Vladana Radosavljevića. Đogo je optužio producente da su želeli da ubrzaju snimanje, zašta, prema njegovim rečima, nije bilo potrebe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala