Beloruska nobelovka došla na saslušanje u Istražni komitet

© AFP 2023 / SERGEI GAPONDobitnica Nobelove nagrade i član Koordinacionog saveta beloruske opozicije Svetlana Aleksijevič
Dobitnica Nobelove nagrade i član Koordinacionog saveta beloruske opozicije Svetlana Aleksijevič  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dobitnica Nobelove nagrade i član Koordinacionog saveta beloruske opozicije Svetlana Aleksijevič došla je na saslušanje u Istražni komitet Belorusije, javio je dopisnik Sputnjika sa lica mesta.

Aleksijevičeva je izjavila da se ne oseća krivom.

„Ni za šta nismo krivi. Zalažemo se samo za mirovni proces. Osećam da je sve što smo uradili apsolutno legalno“, izjavila je nobelovka novinarima.

Osim toga, ona je rekla da je potrebna podrška.

„Želimo da živimo svoju sudbinu u svojoj porodici. Ali, tu nam je potrebna pomoć. Malo je verovatno da ćemo se mi i naš komitet izboriti sa ovom situacijom. Nažalost, naše civilno društvo je zeleno. Zato nam treba pomoć sveta, možda i Rusije“, objasnila je Aleksejevičeva.

Pristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku - Sputnik Srbija
Beloruska opozicija: Policija zadržala dva člana Koordinacionog saveta

Zajedno sa njom došli su pravnik, član Koordinacionog saveta Maksim Znak i predstavnica objedinjenog štaba Marina Kolesnikova.

Ranije je objavljeno da Aleksejevičeva planira da u sredu bude u Istražnom komitetu Belorusije, gde je pozvana kao svedok u krivičnom delu stvaranja opozicionog Koordinacionog saveta.

Predstavnici beloruske opozicije, koji ne priznaju rezultate predsedničkih izbora, formirali su Koordinacioni savet za predaju vlasti. Državno tužilaštvo je s tim u vezi pokrenulo postupak u skladu sa članom 361 Krivičnog zakona o pozivima na akcije usmerene na štetu nacionalnoj bezbednosti Republike Belorusije. Prema ovom zakonu, predviđena je zatvorska kazna do pet godina. Članovi Predsedništva Koordinacionog saveta pozvani su na saslušanje u Istražni komitet kao svedoci. Savet opozicije tvrdi da su svi ciljevi i metode koje on određuje legalni i zasnovani na Ustavu zemlje.

Situacija u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.  

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala