Američki moto: Po svaku cenu pokriti američku teritoriju od strateškog oružja Rusije i Kine

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKI Protivraketna odbrana SAD
Protivraketna odbrana SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Po svaku cenu pokriti američku teritoriju od strateškog oružja Rusije i Kine – trenutan je moto američke agencije za protivraketnu odbranu. Bezbednosti radi, ona namerava da stvori efikasniju višeslojnu zaštitu od interkontinentalnih balističkih raketa, dok Pentagon razvija novi presretač kao zamenu za PRO kompleks Ground-based Midcourse Defense.

Glavnu komponentu nacionalne raketne odbrane Amerike trenutno čini oko 60 kopnenih protivavionskih raketa GBMD (Kopnena odbrana za presretanje raketa), razmeštenih na Aljasci i u Kaliforniji. One su u stanju da presreću balističke mete na srednjem delu trajektorije.

Lansiranje rakete Avangard - Sputnik Srbija
Američki časopis: Zašto američka PRO ne može da zaustavi ruske rakete

Međutim, testiranja su pokazala nedovoljnu efikasnost ovog sistema, jer je bilo moguće pogoditi cilj samo u polovini slučajeva. To nimalo nije odgovaralo Pentagonu, te je pokrenuo projekat Next-Generation Interceptor (Presretač sledeće generacije). Vašington je naglasio da je važno da se ne dopusti da se odbrambena sposobnost smanji dok projekat ne bude realizovan.

Stoga je agencija za raketnu odbranu koristila elemente regionalne raketne odbrane raspoređene u različitim delovima sveta kako bi direktno štitila američku teritoriju.

Brodovi na obalama

Planirano je da se nacionalni sistem protivraketne odbrane ojača, pre svega, brodovima opremljenim borbenim informaciono-kontrolnim sistemom „Egis“ i protivavionskim raketama iz porodice „Standard“. Većina tih brodova sada je aktivna na Tihom okeanu.

Koncept obnovljene višeslojne protivraketne odbrane predviđa da deo razarača „Arli Berk“ i krstarica „Tikonderoga“ konstantno dežuraju kod američkih obala.

Antiraketni štit Egis Ašor u vojnoj bazi u Deveselu, Rumunija - Sputnik Srbija
Japan: Sistemi „Egis ašor“ neće biti pretnja za Rusiju

Problem leži u tome što su protivvazdušne rakete iz porodice „Standard“ namenjene uništavanju raketa malog i srednjeg dometa i faktički nisu u stanju da presreću interkontinentalne balističke mete. Iz agencije ističu da uspeh novog koncepta u velikoj meri zavisi od testiranja najnovije modifikacije presretača „Standard“ SM-3 Blok II A. Do kraja godine pokušaće da obore metu koja simulira interkontinentalnu balističku raketu u regionu Havajskih ostrva.

„Organizovaćemo za SM-3 Blok IIA pravi stres-test“, rekao je direktor agencije Džon Hil.

Pored toga, agencija ne isključuje mogućnost razmeštanja kopnene varijante „Egis“ - „Egis Ašor“ na teritoriji Amerike, naročito na Havajima. Podsećanja radi, Amerikanci su već rasporedili elemente takvih kompleksa u Rumuniji  i Poljskoj, a planirali su da to učine i u Japanu, ali je Tokio to odbio sredinom jula.

Obezbediti komunikacionu mrežu

Još jedan sloj nacionalne PRO biće kopneni protivraketni sistemi malog dometa THAAD, koji su, između ostalog, stacionirani u Južnoj Koreji i Gvamu. Agencija je početkom godine zatražila 273 miliona dolara za modernizaciju tog oružja.

Pretpostavlja se da će THAAD obarati borbene blokove raketa u poslednjoj fazi putanje. Nije objavljeno koliko ovih kompleksa će biti potrebno za pokrivanje Sjedinjenih Američkih Država.

Najteža stvar u stvaranju obnovljenog višeslojnog nacionalnog sistema PRO, prema Pentagonu, jeste povezivanje njegove tri komponente: GBMD, „Egis“ i THAAD.

Prema rečima Hila, američka flota danas može da pogađa balističke mete, ali još uvek nije testirana u svojstvu elementa višeslojne PRO. Kako kaže, da bi se uskladile aktivnosti različitih „slojeva“, potrebno je napraviti efikasnu komunikacionu mrežu, uspostaviti efikasni mehanizam interakcije svih elemenata PRO. U tu mrežu potrebno je uključiti i THAAD i komplekse PVO Patriot.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala