UN se usprotivile SAD: Sankcije Iranu se ne mogu vratiti

© AP Photo / Seth WenigSB UN
SB UN - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući Savetom bezbednosti UN Dian Trianšah Džani izjavio je da zahtev SAD o vraćanju sankcija Iranu ne može biti ispunjen, jer u Savetu bezbednosti UN ne postoji konsenzus po tom pitanju.

Tokom zasedanja SB UN Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Kina, Rusija, Južnoafrička Republika su između ostalih, direktno saopštile da smatraju da SAD nemaju pravo da pokreću mehanizam vraćanja sankcija, jer su izašle iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana.

Međutim, SAD veruju da imaju pravo na uvođenje sankcija, jer se spominju u rezoluciji 2231.

„Dobio sam pisma mnogih zemalja-članica. Jasno mi je da postoji jedna članica koja ima određeni stav po tom pitanju, i značajan broj članica sa drugačijim mišljenjem. Po mom mišljenju, nema konsenzusa u SB UN. Zbog toga predsedavajući ne može preduzeti dalje korake“, rekao je Trianšah na zasedanju SB UN.

Stalni predstavnik Rusije pri SB UN Vasilij Nebenzja je izjavio da većina članica ne smatra da su SAD pokrenule proceduru obnavljanja sankcija protiv Irana.

„Svi znamo da su naše američke kolege 20. avgusta uručile predsedavajućem SB UN pismo sa saopštenjem da su SAD navodno pokrenule proces obnavljanja sankcija. Skoro sve članice su odmah odgovorile i poslale svoja pisma predsedavajućem. Koliko možemo proceniti, u tim pismima većina članica je direktno saopštila da se pismo SAD ne može smatrati obaveštenjem u skladu sa članom 11 rezolucije 2231 SB UN i da se time ne pokreće postupak vraćanja sankcija, jer su SAD prekinule učešće u akcionom planu“, rekao je Nebenzja.

On je istovremeno izrazio nadu da SAD više neće težiti vraćanju sankcija Iranu i raspadu Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana.

„Današnja diskusija je jasno pokazala kakav je stav većine članica SB UN. One su sve potvrdile da je neophodno očuvati Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, što je važno za međunarodnu zajednicu, uključujući i SAD. Nadam se da će to SAD na kraju uspeti to da shvate i da neće ići tim putem koji ne samo da nije zakonit, nego jednostavno neće dovesti do rezultata, koji oni očekuju“, istakao je Nebenzja.

Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo uručio predsedavajućem Saveta bezbednosti žalbu zbog toga što Iran ne poštuje Zajednički sveobuhvatni akcioni plan o iranskom nuklearnom programu u cilju pokretanja procedure obnavljanja antiiranskih sankcija u okviru rezolucije 2231.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala