Upad oficira u Filmski centar: Svi detalji drame zbog filma „Košare“

© Foto : Dunja Dopsaj/Ustupljeno SputnjikuScena sa snimanja filma "Košare"
Scena sa snimanja filma Košare - Sputnik Srbija
Pratite nas
Današnji pokušaj razgovora između sukobljenih strana u ekipi filma „Košare“ pretvorio se u pravu dramu zbog upada „oficira u penziji“, kako su danas saopštili domaćini medijacije iz Filmskog centra Srbije.

Reditelj Balša Đogo večeras otkriva da se taj čovek predstavio kao Omerović Hasan, oficir 63. Padobranske brigade Vojske Srbije, da je seo pored producenata filma Nemanje Mićića i poručio da je došao da vidi „ko je taj Balša Đogo“.

Nakon toga sastanak je prekinut, a kako je sve izgledalo na licu mesta napisao je na Fejsbuku reditelj Balša Đogo.

„Pre nekoliko dana na Fejsbuku mi je pisao između mnogih drugih boraca i Omerović Hasan Omer ili Tarzan, kako mi se predstavio oficir i legenda 63. Padobranske brigade. Skrinšotove naše privatne prepiske objaviću uz ovaj post, potom i ono što mi je jutros napisao na ovoj društvenoj mreži i moj odgovor“, piše Đogo u uvodu teksta, a onda prelazi na događaj u Filmskom centru Srbije (FCS).

„Na današnjoj medijaciji u FCS-u pojavili su se i pored dogovora da budu samo Nemanja Mićić i njegov advokat, a sa druge strane jedan od koscenarista filma Strahinja Radetić i ja – i Vladan Anđelković i još jedna advokatica. Pošto sam se obratio domaćinu skupa direktoru FCS-a da omogući da sastanku, pored ljudi iz Ministarstva kulture i nas, prisustvuju samo oni koji su na njega pozvani, saslušali smo jednu advokatsku tiradu za sudnicu zbog čega će me sve tužiti producenti. Rekao sam da ovo nije suđenje nego skup na kome hoćemo da potražimo rešenje i da zaista neću da učestvujem u ovom formatu razgovora koji nije dogovoren ranije bez svojih advokata, što je ranije i bilo i sadržano u pozivu FCS-a za sastanak.

„Dok smo mi razgovarali vrata su se širom otvorila i na njima se pojavio čovek u vojnoj uniformi sa beretkom, predstavio se kao Omerović Hasan oficir 63. Padobranske i rekao da je on došao da čuje šta se ovde dešava i ko je Balša Đogo, gledajući me u oči. Seo je za naš sto, pored Nemanje Mićića producenta. Nisam video da li je bio naoružan. U tajcu koji je nastao, i pred uplašenim pogledima prisutnih žena, ustao sam, zahvalio se Omeru na interesovanju za ovu temu i dodao da on nije pozvan na ovaj sastanak, a direktoru FCS-a da ja nemam šta da tražim na takvom skupu i zahvalio se svima: Ministarstvu, svojoj kući FCS-u i krenuo napolje. Budući da nisam znao šta me očekuje ispred, sa vrata sam napomenuo da me čeka grupa mojih drugova graničara u kafani koja nije daleko da čuju kako sam prošao i da sam ih namerno zamolio da sednu malo dalje da neko njihovo prisustvo ne shvati kao pritisak. Tako se medijacija završila”, navodi Đogo.

On naglašava da su sve to „producenti napravili pred svojim advokatom, ljudima i pravnicima iz Ministarstva kulture“.

„Ja ne znam ko je pozvao Hasana na ovaj razgovor kao svojevrsnog arbitra. Ja nisam, a verujem da to nije uradio ni Filmski centar. Radi predupređenja mogućih glasina moram da kažem da osim ovoga što sam naveo nije bilo nikakvih drugih pretnji. Ceo razgovor je snimljen diktafonom Ministarstva kulture. A o Omerović Hasanu, ko za njega nije čuo, može lako da sazna, ali nije bio u sastavu 63. Padobranske u njenim akcijama na Košarama“, zaključuje Đogo.

U slikanim porukama koji su on i Omerović razmenili, ovaj drugi piše da ga je neko iz ekipe filma „Košare“ angažovao da obučava statiste, da bi potom nestao i više mu se nije javljao. Iz daljeg razgovora zaključuju da se radi o producentu Vladanu Anđelkoviću. Đogo ga obaveštava da ništa o tome ne zna i izvinjava mu se u svoje ime. Omerović se uljudno zahvaljuje i tu se prekida komunikacija.

Nakon toga piše kako Đogo obmanjuje javnost i da se nada da će njegovim odlaskom „film biti verodostojniji“.

Direktor Filmskog Srbije Gordan Matić rekao da je danas da je medijacija morala biti prekinuta zbog upada uniformisanog lica i da ni rođenom ocu ne bi dozvolio da tako nešto uradi. On je izrazio nadu da bi u petak moglo da dođe do novog sastanka „zaraćenih strana“.

Snimanje filma i serije „Košare“ po scenariju Đorđa Milosavljevića, Strahinje Radetića i Balše Đoga počelo je sredinom jula u Leskovcu i okolini. Prošle nedelje reditelj Balša Đogo objavio je da su producenti poslali ekipu kući, prekinuli snimanje i otkrio da među njima postoje nesporazumu u pogledu nastavka rada.

Nakon toga producenti Mićić i Anđelković izneli su svoju verziju slučaja saopštivši da Balša Đogo više nije reditelj filma „Košare“ i da su obaveze prema njemu izmirene.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala