Test snage: Rusko Ministarstvo odbrane otkrilo tajnu uspeha stvaranja vakcine protiv virusa korona

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina protiv kovida 19
Ruska vakcina protiv kovida 19 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ogromno iskustvo ruske medicine stvorilo je osnovu za stvaranje prve u svetu registrovane vakcine protiv virusa korona, izjavio je zamenik načelnika glavne vojno-medicinske ustanove Ministarstva odbrane Rusije Oleg Kalačov za televiziju „Zvezda“ na marginama foruma „Armija 2020“.
„Trebalo je da shvatimo sa kakvim neprijateljem imamo posla. Pandemija nas je generalno primorala da preispitamo neke stvari u medicini. Naši stručnjaci su aktivno učestvovali u radu u inostranstvu. Na osnovu tog iskustva uspeli smo da shvatimo kako da se borimo sa bolešću, kako se ona odvija i koje karakteristike ima. Sve ovo čini osnovu vakcine koju smo napravili. Sada smo ispred ostatka sveta, zahvaljujući našem iskustvu i savremenoj opremi“, istakao je Kalačov.

Prema njegovim rečima, virus korona postao je pravi test snage medicinskih sistema u većini zemalja sveta. Rusija se našla na jednom od poslednjih mesta po broju žrtava bolesti, smatra Kalačov. Najgori scenario je izbegnut zahvaljujući posvećenom radu lekara, uključujući i vojsku, dodao je predstavnik Ministarstva odbrane.

„Ako se posmatra razvoj pandemije u svetu, bilo nam je potrebno vreme da sprovedemo mere protiv epidemije. To je sprečilo da se virus tako aktivno širi sa čoveka na čoveka. Uspeli smo da odložimo njegov ulazak u našu zemlju i uspeli smo da mobilišemo civilni i vojni medicinski sistem“, dodao je on.

Na forumu je Ministarstvo predstavilo sve što je stvoreno ove godine za borbu protiv virusa korona. To su i mobilne laboratorije i najsavremenija oprema koja se koristila u mobilnim bolnicama Ministarstva odbrane širom zemlje.

Ruska vakcina protiv kovida

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je 11. avgusta prvu na svetu vakcinu za prevenciju nove koronavirusne infekcije kovid 19, koju je razvio Naučni institut „Gamaleja“ zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije.

Vakcina je nazvana „Sputnik V“. Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško saopštio je da će se vakcina proizvoditi na dva mesta – u centru „Gamaleja“ i u kompaniji „Binofarm“. Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da je vakcina prošla sve neophodne testove i da formira stabilan imunitet.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala