Rusija vraća u pogon jedinstveni u svetu plutajući kosmodrom - „Morski start“

CC BY-SA 2.0 / John Murphy / Sea LaunchPlutajući kosmodrom za lansiranje raketa "Morski start"
Plutajući kosmodrom za lansiranje raketa Morski start - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska vlada vraća u pogon jedinstveni u svetu plutajući kosmodrom „Morski start“, saopštio je potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija-2020“.

Prema preliminarnim proračunima, pokretanje „Morskog starta“ će biti izdvojeno 35 miliona rubalja (pola miliona evra). Da bi plutajuća platforma bila profitabilna, potrebno je da se godišnje sa nje lansira najmanje pet rakete.

Na kosmodromu će se najverovatnije koristiti rakete „Sojuz-5“. Specijalisti proučavaju mogućnosti njihovog korišćenja u projektu.

© www.sea-launch.comKosmodrom "Morski start"
Rusija vraća u pogon jedinstveni u svetu plutajući kosmodrom - „Morski start“ - Sputnik Srbija
Kosmodrom "Morski start"

Projekat „Morski start“ je pokrenut 1995. godine za eksploataciju raketno-kosmičkog kompleksa na moru. Tokom 2016. godine „S7 Grup“ je objavila informaciju da je potpisan ugovor sa grupom kompanije „Sea Launch“ (ćerka firma kompanije RKK „Energija“, koja ulazi u sastav korporacije „Roskosmos“) o kupovini imovinskog kompleksa projekta „Morski start“.

U martu 2020. godine kompleks je prenet iz Amerike u Rusiju. Krajem aprila, predsednik odbora direktora „S7 Grup“ Vjačeslav Filjev je izjavio, da je projekat „Morski start“ zaustavljen i da čeka neka bolja vremena. U isto vreme je bilo objavljeno, da je „Roskosmos“ dao zadatak svim svojim kompanijama da obave ekonomsku procenu isplativosti novih radova na projektu.

Kosmodrom se sastoji od plutajuće platforme „Odisej“ i komandnog broda. Program je bio aktivan do 2014. godine i sa platforme, koja se nalazila pored američke obale, lansirane su 32 rakete „Zenit“.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala