OEBS: Spremni smo da pomognemo Belorusiji, specijalna sednica u petak

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaOEBS: Spremni smo da pomognemo Belorusiji, specijalna sednica u petak
OEBS: Spremni smo da pomognemo Belorusiji, specijalna sednica u petak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stalni savet Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) održaće specijalnu sednicu posvećenu situaciju u Belorusiji posle predsedničkih izbora. Iz OEBS su ponovo poručili da su spremni da pomognu Belorusiji u prevazilaženju krize.

Sednica će biti održana u petak a obratiće se Edi Rama, premijer Albanije koja trenutno predsedava organizacijom.

„Spremni smo da pomognemo Belorusiji i predlog da posetimo zemlju ostaje na snazi“, navodi se u saopštenju predsedavajućeg.

​Niz zemalja Evropske unije založio se nedavno se za to da OEBS učestvuje u rešavanju krize u Belorusiji.

Kako je ranije saopštilo poljsko Ministarstvo spoljnih poslova, šef poljske diplomatije je s tim u vezi razgovarao sa kolegama iz Švedske i Slovačke.

„Ministri su razgovarali o mogućnostima kada je reč o podršci u rešavanju krize u Belorusiji. Oni su podržali inicijativu Albanije (predsedavajuće)u vezi sa učešćem OEBS-a u pružanju takve pomoći“, ističe se.

Lukašenko protiv angažovanja OEBS-a

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko smatra, međutim, da se zapadne zemlje direktno mešaju u unutarpolitička pitanja Belorusije sa ciljem da u tu zemlju „uvuku nekog novog predsednika“.

„Radi se o finansiranju i primoravanju Belorusije na pregovore sa OEBS-om, sve je jasno zbog čega oni to rade“, rekao je.

Luakšenko je naglasio i da prebacivanje NATO snaga na granice sa Belorusijom predstavlja dokaz o vojnoj podršci destabilizaciji.

Situacija u Belorusiji

U Belorusiji traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Izbori su održani 9. avgusta. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala