Može li čovečanstvo da uništi čitav Sunčev sistem

© Foto : Pixabay/SweetaholicSunčev sistem
Sunčev sistem - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portal Gizmodo nedavno je objavio članak u kom se osvrnuo na različite načine na koje bi se našom nepažnjom mogla uništiti ne samo Zemlja, već i čitav Sunčev sistem.

Uticaj moderne civilizacije na svet u kom živimo dobro nam je poznat – zagađenje okeana plastikom, globalno zagrevanje, masovno krčenje šuma, samo su neki od upečatljivih primera.

Portal navodi i privlačenje neprijateljski raspoloženih vanzemaljaca, stvaranje zlonamerne veštačke inteligencije ili stvaranje destruktivnog egzotičnog oblika materije s akceleratorom čestica.

Još jedna stvar koja bi mogla imati strašne posledice je veliki zvezdani inženjerski projekat – ekvivalent pokušaju smanjivanja učinaka globalnog zagrevanja raspršivanjem hemikalija u Zemljinu atmosferu, ali u meri koja uključuje pokušaj manipulacije celim Suncem.

Takav pokušaj, ako se učini pogrešno, mogao bi uništiti sve – kao što bi to mogli učiniti i napori da se Jupiter pretvori u drugo Sunce. To je drugi scenario koji bi mogao da izbriše sve u Sunčevom sistemu.

Čak bi i tehnološka rešenja za dosezanje drugih sazvežđa mogla biti pogubna – određeni koncepti za putovanje brži od svetlosti mogli bi da imaju ozbiljne destruktivne potencijale ako nešto pođe po zlu.

Postoji i mogućnost slučajnog stvaranja samoobnavljajućih nanobotova koji bi se delili izvan kontrole i na kraju eliminisali svaku planetu ili objekat koji bi se našao ispred njih.

Drugim rečima – što više napredujemo s tehnologijom, to nam je veći potencijal da uništimo sve oko sebe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala