Idealna situacija: Albanski ekstremisti vladaju van stadiona, a Zvezda na njemu

© PixabayPrazne tribine fudbalskog stadiona
Prazne tribine fudbalskog stadiona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvezda ima snage i na nju ne utiče mržnja koja se ispoljava u Tirani prema Srbiji i svemu što je srpsko. Od utakmice očekujem da će, naravno, naš tim pobediti i da će proći dalje.

Ovako legendarni centarfor Crvene zvezde Dušan Dule Savić komentariše za Sputnjik provokacije albanskih navijača uoči meča drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona koji će biti odigran večeras između FK Tirane i FK Crvene zvezde u glavnom gradu Albanije.

„Ove provokacije ogromnom većinom dolaze od onih sa Kosova — od Šiptara i pripadnika OVK, a ne od Albanaca iz Albanije. Pozitivna okolnost je što neće biti publike na stadionu, pa se taj uticaj svodi samo na dešavanja van terena, a to je već lakše kontrolisati. Nadam se da će biti obezbeđenje oko hotela i na putu do stadiona i da će to biti manji problem“, smatra Savić.

Provokacije neće poljuljati Zvezdine igrače

Sportski novinar Vladimir Novaković ne veruje da je utakmica kao takva rizična i siguran je da će biti još pokušaja da se srpska ekipa dodatno isprovocira:

„Verujem da će obezbeđenje biti na tom nivou da spreči da sve što se dešava utiče na utakmicu, ali će sigurno biti još provokacija. Dron su već isprobali, ne znam šta će za ovaj put smisliti. Ali takve stvari su nekako i očekivane i stalne u takvim utakmicama.“

© AP Photo / GENT SHKULLAKU Utakmica drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona između FK Tirana i FK Crvena zvezda sama po sebi nije rizična, ali će sigurno biti još provokacija sa albanske strane.
Idealna situacija: Albanski ekstremisti vladaju van stadiona, a Zvezda na njemu - Sputnik Srbija
Utakmica drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona između FK Tirana i FK Crvena zvezda sama po sebi nije rizična, ali će sigurno biti još provokacija sa albanske strane.

Upitan da li bi ovakve provokacije mogle da utiču na Zvezdinu igru na terenu, Novaković kaže da bi bili mnogo neozbiljni ako bi dozvolili da ih takva stvar poljulja, pogotovo imajući u vidu olakšavajuću okolnost da se meč igra pred praznim tribinama.

Već se igralo pod sličnim okolnostima

On podseća da je Zvezda i ranije igrala u dosta teškim okolnostima na različitim stadionima, pa im to nije predstavljalo problem. Naveo je primer utakmice u Finskoj prošle godine, kada su albanski navijači provocirali tokom utakmice, kao i van stadiona.

„Zvezda je profesionalan klub, ne može sebi da dozvoli da igrači reaguju na te stvari. Mislim da je zapravo najsrećnija okolnost što je i jednim i drugim navijačima zabranjeno da dođu, jer bi sigurno bilo incidenata van terena, a to bi se obilo o glavu Zvezdi. Ovako je savršena situacija, oni će da prave dramu van terena, a Zvezda će da odgovori na njemu i sve će da se završi hepiendom po naše“, uveren je Novaković.

Utakmica Tirane i Crvene zvezde proglašena je visokorizičnom, iako zbog virusa korona publike na stadionu neće biti. Poruke navijača su se sada sa stadiona preselile na društvene mreže, na kojima se mogu videti snimci sa porukama „Ubij, ubij, ubij, Srbina“, „Srbe na vrbe“.

© MILOS SIMANOVICFK Crvena zvezda i ranije je igrala pod teškim okolnostima, kao što je to bio slučaj sa utakmicom u Helsinkiju 2019. godine kada su albanski navijači takođe provocirali na tribinama, kao i van terena.
Idealna situacija: Albanski ekstremisti vladaju van stadiona, a Zvezda na njemu - Sputnik Srbija
FK Crvena zvezda i ranije je igrala pod teškim okolnostima, kao što je to bio slučaj sa utakmicom u Helsinkiju 2019. godine kada su albanski navijači takođe provocirali na tribinama, kao i van terena.

Takođe, ultrasi albanskog šampiona iskoristili su prisustvo treningu FK Tirana za svoju uobičajenu koreografiju kada se radi o utakmicama sa nacionalnim nabojem, pa su koristili motive iz ratova — snajpere, oznake UČK, kao i mapu velike Albanije. Na ogradi je stajao transparent na kojem je pisalo: „Tu sam da branim svoju zemlju, tu je smrt najbezbednija“.

Dodatno, po dolasku Zvezdinog tima u Tiranu, navijačka grupa koja sebe zove „Tirona fanatikos“, približila se u većem broju hotelu u kome je smeštena fudbalska ekspedicija FK Crvena zvezda i usred noći — priredila buku sa vatrometom.

Sa druge strane, FK Tirana je na Instagramu fotografijom prethodnog meča ova dva tima koji je odigran još 1945, poželela dobrodošlicu srpskom šampionu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala