Može li incident sa Navaljnim biti provokacija EU protiv Rusije

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjave nemačke kancelarke Angele Merkel i vrhovnog predstavnika EU za spoljna pitanja i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja o incidentu sa ruskim opozicionarom Aleksejom Navaljnim teraju nas da se zapitamo da li se radi o mogućoj provokaciji Nemačke i drugih zemalja EU protiv Rusije, rekao je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.
„Dobro je što je Merkelova reagovala i pružila pomoć Navaljnom. Želeo bih da verujem da bi isto postupila da se radilo o bilo kom drugom građaninu Rusije, a ne samo o radikalnom opozicionaru. Međutim, izjave Merkelove i Borelja koje su usledile nakon toga teraju nas da drugačije sagledamo ovu situaciju i da se zapitamo da li je to provokacija Nemačke i drugih zemalja EU, u cilju da se formulišu nove optužbe na račun naše zemlje“, zapitao se Volodin.

On takođe tvrdi da se incident dogodio nakon rezultata izbora u Belorusiji, kada je, kako je rekao, počeo da se vrši pritisak na Rusiju iz inostranstva kako ne bi ometala mešanje u unutrašnje poslove Belorusije.

„Pritom, zemlje EU, Ukrajina, SAD su se bezobzirno počele mešati u unutrašnja pitanja suverene države Belorusije, pružajući pomoć opoziciji i organizujući provokacije. Ako pogledamo kroz tu prizmu, mnogo toga dođe na svoje mesto“, istakao je Volodin.

On je naložio Komitetu za bezbednost i borbu protiv korupcije da ispitaju incident sa Navaljnim.

„Neophodno je da sveobuhvatno proučimo slučaj. Komitetu Državne dume za bezbednost će biti naloženo da analizira događaj, kako bismo shvatili da li je to bio pokušaj stranih država da naštete zdravlju ruskog državljanina (Navaljnog) s ciljem stvaranja tenzija u Rusiji, kao i formulisanja novih optužbi protiv naše zemlje“, rekao je Volodin, navodi se na sajtru Državne dume.

Volodin je takođe istakao da su ruski lekari prilikom incidenta sa Navaljnim delovali profesionalno, i na regionalnom i na federalnom nivou.

„U našoj zemlji ljude kojima je potrebna pomoć ne dele na kategorije, bilo da su predstavnici vladajuće stranke ili opozicije“, naglasio je Volodin.

On je takođe zahvalio pilotima „koji su momentalno reagovali na pogoršanje zdravstvenog stanja putnika i hitno sleteli u Omsku“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala