Crveni vilenjak: Nebeske meduze od 50 kilometara /foto/

CC0 / vikipedija / Crveni vilenjak
Crveni vilenjak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ovaj svetlosni fenomen zapravo je jedan oblik munje, odnosno električnog pražnjenja koji često ima crvenu ili narandžastu boju pa se zbog toga zove “crveni vilenjak” .

Za razliku od običnih munja, “crveni vilenjaci” javljaju se vrlo visoko, između 50 i 90 kilometara iznad grmljavinskih oblaka, i imaju različite oblike i vrste sjaja, navodi Evropska svemirska agencija.

“Crveni vilenjaci” se teško ulove kamerom jer njihova pojava traje samo nekoliko milisekundi i često se i ne primjećuju golim okom, nego samo posebnim kamerama.

Ali fotograf Stiven Hamel, koji se specijalizovao za snimanje noćnog neba, uspeo je u Teksasu da snimi spektakularnu fotografiju ovog neobičnog svetlosnog fenomena.

Objava koju deli Stephen Hummel (@hummel_stephen) dana

Hamel je za Biznis Insajder rekao da je ove godine ukupno snimio 70 sati videomaterijala i fotografija i “uhvatio” oko 70 “crvenih vilenjaka”, polovinu od njih tokom samo jedne oluje.

Neki “crveni vilenjaci”, poput onoga koji je Hamel fotografirao, imaju oblik meduze i izgledom podsećaju na vanzemaljski brod.

Ovakve nebeske meduze mogu biti izuzetno velike, a ona koju je fotografirao Hamel bila je dugačka oko 50 kilometara.

“Što je oluja snažnija i stvara više munja, veća je verovatnoća pojave crvenih vilenjaka“, rekao je Hamel.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala