Izmene bugarskog Ustava cepaju vladajuću koaliciju

© Wikipedia / Edal Anton LefterovZgrada Narodne skupštine Bugarske u Sofiji
Zgrada Narodne skupštine Bugarske u Sofiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici koalicione većine bugarskog parlamenta, stranke VMRO BND, spremni su da podrže nacrt Ustava koji je predložila vladajuća stranka GERB premijera Bojka Borisova, ali pod sopstvenim uslovima.

Stranka je ponovo podsetila na sopstvene predloge za izmene Ustava – utvrditi da je porodica zajednica muškarca i žene, uvesti obavezno glasanje, vratiti regrutovanje, dodeliti predsedniku pravo da predlaže zakone i da pokreće postupak izglasavanja nepoverenja, uvesti obrazovne kvalifikacije za mogućnost glasanja na izborima, pružiti mogućnost svim etničkim Bugarima da dobiju državljanstvo zemlje.

Kako prenosi televizija bTV, stranka GERB je više puta odbacivala predloge koalicionih partnera.

Uz podršku stranke VMRO BND, vladajuća stranka GERB će dobiti 116 glasova poslanika, ali je za podnošenje nacrta Ustava na razmatranje parlamentu neophodno 120 glasova.

Za saziv Velike narodne skupštine koja je glasati za ovi Ustav potrebna je podrška 160 narodnih poslanika, od ukupno 240.

Prema rečima predsednika parlamentarne grupe GERB Danijele Daritkovske, stranka je dobila „principijelnu saglasnost“ stranke VMRO BND.

Da bi dobila potpunu podršku, GERB treba da započne pregovore sa strankom Volja i nezavisnim poslanicima.

Daritkovska je takođe istakla da se prvobitni nacrt Ustava, koji je izazvao mnogo kritika, sada ispravlja.

Podsetimo, premijer Bugarske Bojko Borisov ranije se obratio naciji u vezi sa protestima koji već duže vreme potresaju tu zemlju, predloživši da se unesu određene izmene u aktuelni Ustav. Kako je objasnio, ustavne izmene ticaće se pre svega Narodnog sobranja, ali i rada državnog tužioca, čiju ostavku zahtevaju demonstranti.

Pročitajte još:

Bugarski predsednik „opleo“ po premijeru: Razgovor o izmenama Ustava moguć nakon ostavke

Bugarski premijer: Danas ću predložiti nacrt novog Ustava

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala