Američki diplomata uz pileću supu osudio nasilje u Belorusiji

© Foto : fejsbuk/ Marija ZaharovaZamenik državnog sekretara Amerike Stiven Bigan u razgovoru sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u Moskvi
Zamenik državnog sekretara Amerike Stiven Bigan u razgovoru sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik državnog sekretara Amerike Stiven Bigan je tokom razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom osudio primenu nasilja prema građanima Belorusije. Diskusija je trajala i za vreme ručka na kojem je američki diplomata probao pileću supu sa pečurkama.
„Zamenik državnog sekretara Bigan sastao se sa Lavrovom. Oni su razmatrali trenutnu situaciju u Belorusiji. Tokom razgovora Bigan je osudio primenu nasilja protiv beloruskog naroda i izrazio podršku suverenitetu Belorusije i pravu naroda na samoopredeljenje“, napisala je na Tviteru portparol Amerilke ambasade Rebeka Ros.

Prema njenim rečima, Bigan je izrazio veliku zabrinutost za stanje u kome se nalazi ruski opozicionar Aleksej Navaljni.

Ranije je Lavrov, komentarišući beloruske izbore rekao, da oni nisu bili idealni, ali da belorusko rukovodstvo pokušava da razgovara sa demonstrantima. Takođe je naveo i da Moskvu veoma plaše mešanja spolja u događaje u Belorusiji.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je objavila fotografije sa radnog ručka Lavrova i Bigana u Moskvi.

„Znam da ćete pitati šta je bilo na jelovniku. Ruska kuhinja, između ostalog pileća supa sa šumskim pečurkama“, napisala je Zaharova.

Podsetimo, nakon predsedničkih izbora u Belorusiji 09. avgusta, na kojima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko, počeli su protesti u republici. Nezadovoljni građani smatraju da je na izborima pobedila Svetlana Tihanovska, a ne Lukašenko.

Prvih dana protesta policija je suzbijala proteste i protiv demonstanata je koristila suzavac, vodene topove i gumene metke. Prema zvaničnim podacima, prvih dana demonstracija je privedeno skoro 7.000 ljudi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala