Zašto je Belorusija podigla helikoptere na granici sa Litvanijom?

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaBeloruski helikopteri Mi-24
Beloruski helikopteri Mi-24 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Helikopteri Oružanih snaga Belorusije nisu narušili vazdušni prostor Litvanije, dok su zaustavljali dolazak balona iz susedne zemlje, saopštio je vršilac dužnosti zamenika komandanta Ratnog vazduhoplovstva republike Oleg Orlov. On smatra da iako baloni izgledaju bezopasno, u njima se svašta može sakriti.
„Ponašanje naših pilota je bilo u strogom skladu sa našim i međunarodnim zakonima. Naši piloti su operisali u vazdušnom prostoru naše države, što su zabeležili radari. Nisu narušili državnu granicu Litvanije“, naveo je Orlov.

Predstavnik komande je izjavio da su sinoć, u području graničnog prelaza „Kameni Log“, dežurne snage avijacije prekinule pokušaj narušavanja beloruske granice iz pravca Litvanije.

„Ovaj incident ocenjujemo kao provokaciju Litvanije“, naglasio je Orlov.

On je podsetio da je granica svake države neprikosnovena i da to ne zavisi „ni sa koje strane vetar duva, niti od želje građana da se našale sa puštanjem balona“. Predstavnik vojske je dodao da, na izgled, bezopasni baloni predstavljaju opasnost i za, između ostalog, civilnu avijaciju. Na kraju krajeva, niko ne zna šta se u njima nalazi: mogu biti i eksplozivne i otrovne supstance itd, zaključio je predstavnik beloruske vojske.

U vezi ovog incidenta belorusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je litvanskog ambasadora Andrusa Pulokusa i uručilo mu protestnu notu. Minsk ovaj incident smatra planskom provokacijom obećava da će slučaj istražiti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala