Rusija se usprotivila diskusiji o Belorusiji na konferenciji Baltičkog mora

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografija Valentina Pivnenko
 Valentina Pivnenko  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija se pridržava politike nemešanja u unutrašnje poslove Belorusije i protivi se diskusijama o političkoj krizi u toj zemlji u okviru Parlamentarne konferencije Baltičkog mora (PKBM), saopštila je šefica stalne delegacije Savezne skupštine Rusije pri PKBM Valentina Pivnjenko.

Tokom 29. parlamentarne konferencije, koja je održana 24. avgusta u video formatu, predstavnici Litvanije su pokrenuli temu izbora u Belorusiji, na šta je ruska strana reagovala, rekavši da to nije u skladu sa dnevnim redom sastanka.

„Njihov prioritet su postali događaji u Belorusiji. Ruska delegacija je jasno i konkretno iznela svoje mišljenje o tom pitanju, pozivajući se na sporazume i pregovore koji su imali ministri spoljnih poslova, kao i naš predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel o tome da Rusija podržava politiku nemešanja u unutrašnje poslove Belorusije“, izjavila je Pivnjenkova, prenosi pres-služba Državne dume Rusije.

Ona je takođe podsetila da Belorusija nije članica PKBM, njene prijave za članstvo u svojstvu posmatrača su odbijene više puta, zbog čega je nekorektno da se diskutuje o situaciji u toj zemlji tokom konferencije.

„PKBM nije politička organizacija, a Belorusija nije ni članica, ni posmatrač“, naglasila je poslanica.

Parlamentarnu konferenciju Baltičkog mora čine predstavnici parlamenata 11 zemalja – Nemačke, Danske, Islanda, Letonije, Litvanije, Norveške, Poljske, Rusije, Finske, Švedske i Estonije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala