Počela ispitivanja raketnog sistema S-500

© Otdel informacionnogo obespečeniя Baltiйskogo regiona / Uđi u bazu fotografijaProtivavionski raketni sistemi S-400 „trijumf“ u Kalinjingradskoj oblasti
Protivavionski raketni sistemi S-400 „trijumf“ u Kalinjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Počelo je ispitivanje najnovijeg ruskog protivvazdušnog raketnog sistema S-500 i u toku su pripreme za serijsku proizvodnju, izjavio je potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov.

„Činjenica je da su započeta državna ispitivanja i sada postoji pojednostavljena konfiguracija S-500, a već se kupuju komponente za serijsku proizvodnju“, rekao je Borisov novinarima na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2020“.

Ranije je zamenik ministra odbrane Rusije Aleksej Krivoručko saopštio da Oružane snage zemlje planiraju da prve protivvazdušne raketne sisteme S-500 dobiju 2021. godine, a da će serijska isporuka početi 2025. godine.

Sistem S-500 Prometej - Sputnik Srbija
Strani mediji o oružju koje „uliva strah“: Pojavom S-500 nastupiće nova era dominacije Rusije

Sistem S-500 „Prometej“ pripada novoj generaciji sistema za protivvazdušnu odbranu zemlja-vazduh. To je univerzalni sistem za presretanje dugog dometa i velike visine sa povećanim potencijalom protivraketne odbrane i sposoban je za presretanje balističkih raketa. Perspektivni sistem može da pogađa ne samo balističke, već i aerodinamične ciljeve (avione, helikoptere i drugi vazdušne ciljeve), kao i krstareće rakete.

Radijus uništenja S-500 je oko 600 kilometara. Osim toga, sistem će moći da otkrije i istovremeno pogodi do deset balističkih supersoničnih ciljeva koji lete brzinom do 7 kilometara u sekundi, a moći će i da uništi bojeve glave hipersoničnih raketa. S-500 će po svojim karakteristikama značajno premašivati S-400, a njegov američki konkurent je sistem „Patriot advanst kapabiliti 3“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala