Nemački lekari: Navaljni je otrovan

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaAleksej Navaljni
Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Analize koju su sproveli nemački lekari iz klinike „Šarite“ ukazuju na to da je ruski opozicionar i bloger Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe holinesteraza, saopštila je nemačka klinika u kojoj se leči ruski opozicionar.

Kako se navodi, nije poznato koja je konkrektno supstanca izazvala trovanje kod Navaljnog, trenutno se vrše detaljne analize.

„Ishod bolesti kod Navaljnog i dalje je nejasan, ne mogu se isključiti dugoročne posledice, posebno u oblasti nervnog sistema“, navodi se u saopštenju klinike „Šarite“.

Navaljnog leče lekom atropin, u skladu sa dijagnozom, saopštila je klinika. Nemački lekari su u kontaktu sa njegovom suprugom Julijom.

Takođe se ističe da je Navaljni i dalje u komi, da je njegovo stanje „ozbiljno“, ali da nije u velikoj životnoj opasnosti.

Ministarstvo zdravlja Omske oblasti je saopštilo da su nemački stručnjaci, koji su stigli u Omsk kako bi prevezli Navaljnog u Berlin, dobili podatke o svim analizama koje su mu rađene, a zajednički konzilijum ruskih i nemačkih lekara je potvrdio opravdanost načina lečenja, koji su primenjivali ruski lekari.

Takođe se navodi da je ruska strana predala nemačkim kolegama snimke magnetne rezonance pacijenta i da su od klinike „Šarite“ primili pismo u kome su nemačke kolege izrazile zahvalnost za uspostavljenu saradnju.

Podsetimo, Navaljnom je u četvrtak pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

U bolnici su saopštili da je trovanje samo jedan od mogućih uzroka stanja pacijenta. Zamenik glavnog lekara u bolnici u Omsku Anatolij Kaliničenko saopštio je kasnije da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždarnog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona. Ruski lekari smatraju da je glavna radna dijagnoza metabolički poremećaj koji je uzrokovao nagli pad šećera u krvi.

Ruski bloger u subotu je iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge. Fond koji je organizovao prevoz Navaljnog saopštio je da je on dobro izdržao let, da se njegovo stanje nije pogoršalo, ali je i dalje kritično.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala