Imaju li Albanci „ključ“ Severne Makedonije u svojim rukama

© AFP 2023 / Zoran Andonov Ali Ahmeti
Ali Ahmeti  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Albanci u Severnoj Makedoniji po prvi put će imati svog premijera, doduše u poslednjih sto dana četvorogodišnjeg mandata nove vlade Zorana Zaeva. Ali, da li činjenica da će uz to imati i neka od vitalnih ministarstava i mesto prvog vicepremijera zapravo govori da će „ključ“ Severne Makedonije imati u svojim rukama i vodi li to federalizaciji zemlje?

Lider SDSM-a i mandatar za sastav nove vlade Severne Makedonije Zoran Zaev uvodi funkciju prvog vicepremijera koji će biti imenovan na predlog albanskog manjinskog partnera, stranke Demokratske unije za integracije (DUI). Takođe, DUI dobija i resore finansija, ekonomije i političkog sistema.

Imaju li Albanci „ključ“ Severne Makedonije u svojim rukama

Na pitanje da li će ovakav sastav nove vlade biti svojevrstan temelj buduće federalizacije države, univerzitetski profesor iz Skoplja dr Aleksandar Daštevski kaže da Albanci imaju ozbiljan „ključ“ u svojim rukama, ali da upravo zato i sumnja da bi išli na federalizaciju zemlje.

„Bez albanskih partija vlada ne bi ni mogla da se formira, pa tako u Makedoniji manjina već vlada većinom, odnosno oko 20 odsto Albanaca već, na neki način, vlada većinom od oko 80 odsto Makedonaca. Oni u zemlji u kojoj nisu većina imaju predsednika parlamenta, prvog potpredsednika vlade i ministarstva koja su želeli, a kada ste negde na vlasti, nije vam potrebna druga država. Albanija vam treba samo kada ovde nemate prava, ali kada vi odlučujete o svemu, imate ljude na ključnim pozicijama u vladi i važna ministarstva, onda ste vi glavni i nema potrebe da nekome služite“, primećuje Daštevski.

Albanci su upravo zato, dodaje Daštevski za Sputnjik, i tražili ministarstva ekonomije i finansija, gde ima najviše novca.

„Oni pod svojom kontrolom imaju vitalna ministarstva, sami odlučuju i ne moraju da traže ničiju saglasnost za svoje odluke. Tim pre što drže Ministarstvo finansija od kog zavise sva druga, jer ako vam Ministarstvo finansija ne pusti novac, u problemu ste, ma u kom ministarstvu da se nalazite. Takođe, gotovo potpuno su iščistili sredine gde žive i tamo su samostalni, poput kumanovskog kraja gde nema Makedonaca niti Srba, kao i na Šar-planini. Zato oni nemaju potrebu za federalizacijom“, uveren je Daštevski.

Albanci — političke „gazde“ u Skoplju

Ni predsednik Demokratske partije Srba i poslanik u Sobranju Ivan Stoilković ne misli da će doći do federalizacije.

„Jedina stranka kojoj nakon izbora treba čestitati na rezultatu je upravo stranka DUI Alija Ahmetija. jer su, pored kontrole najvećeg broja opština u Makedoniji gde žive Albanci i kontrole dobrog dela ministarstava u vladi, uspeli da proguraju konsensualni sistem odlučivanja, pod plaštom pretnji od rata, sukoba i nemira kod Albanaca. Dakle, na neki način se pretilo federalizacijom, a u suštini se radilo o tome da se dođe do konsensualne demokratije, jer kada to imate, imate kontrolu cele države“, objašnjava Stoilković.

Zato, kako navodi, ne bi govorio o federalizaciji, jer ona znači polovični način odlučivanja.

„Konsensualna demokratija, iako i ona podrazumeva polovični način odlučivanja, Albancima zapravo omogućava kontrolu cele države Makedonije. Dakle, na ovim izborima je potvrđeno ono što sam i ranije govorio — da su Albanci, definitivno, političke gazde u Skoplju“, kategoričan je Stoilković.

Ministarstvo finansija jeste ključno, slaže se on sa Daštevskim.

„To je ministarstvo koje kontroliše sve u ovoj državi, pa vlast Zorana Zaeva neće biti u situaciji da u potpunosti kontroliše sve finansijske i političke tokove u zemlji, tim pre što prvi potpredsednik vlade koji dolazi iz partije DUI, ima na neki način vezani potpis sa predsednikom vlade. Zato mislim da će nadgornjavanje između SDSM-a i DUI još pre isteka prvih sto dana vlade početi da daje prve negativne rezultate. Otvorena je Pandorina kutija takozvanog ustavnog preuređenja Makedonije“, smatra Stoilković. 

U tom smislu, dodaje on, čestitke nakon izbora svakako se ne mogu uputiti partiji makedonskog premijera.

„Kako nekome možete čestitati poništavanje sopstvene nacije, uništavanje unitarnog karaktera sopstvene države, formiranje vlade i pobedu na izborima ako je narušio kompletan ustavno-pravni sistem? Ne radi se dakle ni o kakvim čestitkama, već o crnom povezu na reverima skoro svih građana Makedonije kada je država u pitanju. Ovu zemlju očekuje veoma težak period, u kome treba da se zadovolje svi ti različiti interesi, ali je sa druge strane dobro da srpski narod, ni po jednom osnovu, ne učestvuje u svemu onome što se događa u Makedoniji, a što nije dobro ni za državu ni za građane“, ocenjuje Stoilković.

Težak period pred Makedonijom

Da je pred Makedonijom težak period, smatra i prof. Aleksandar Daštevski.

„Iako vladajući politički milje ostaje isti, jer su na vlasti opet SDSM i DUI, oni će imati i mnogo problema, jer je većina koju imaju u parlamentu vrlo tesna. Stanje nije sjajno ni u parlamentu ni u državi — ekonomska situacija je katastrofalna, među vodećim smo zemljama kada je reč o broju zaraženih kovidom, a zbog epidemije gotovo nigde ne možemo da otputujemo. Od septembra se očekuje velika ekonomska kriza, siromaštvo, povećan broj socijalnih slučajeva, a jedini adut koji ova vlada ima je da dobiju datum za pregovore sa Evropskom unijom, koji će trajati minimum 15 godina. Zato mislim da ova vlada neće dugo opstati, tim pre što su sledeće godine lokalni izbori za gradonačelnike i grad Skoplje, pa ne isključujem mogućnost da ti izbori budu održani zajedno sa vanrednim parlamentarnim izborima“, napominje Daštevski.
Pred makedonskim Srbima veliki izazovi

Prema rečima Ivana Stoilkovića, ni opozicija, uključujući i Demokratsku partiju Srba Makedonije, ne zaslužuje bilo kakvu čestitku nakon izbora, jer i pored svih nedostataka aktuelne vlasti Zorana Zaeva i otvaranja prostora za promenu ustavno-pravnog sistema u samim temeljima, nisu uspeli da ostvare rezultat koji bi im omogućio formiranje vlade i državu usmerio u jednom malo drugačijem pravcu — da se koliko-toliko sačuva unitarni karakter države.

„Zato nas i kao partiju i kao pripadnike srpske zajednice u Makedoniji očekuje veliki izazov — popis stanovništva u Makedoniji iduće godine. Sa druge strane, treba imati na umu da je SDSM pod plaštom parole ’Makedonija za sve‘ na ovim izborima uspeo da ukine skoro sve partije manjinskih zajednica u Makedoniji. Naime, od manjinskih partija, pripadnika nacionalnih zajednica u Makedoniji poput Srba, Turaka, Vlaha, Roma i Bošnjaka, jedino smo mi uspeli da politički ’preživimo‘ i postali smo parlamentarna partija. Sačuvali smo jedinstvo unutar partije i to ipak može nagovestiti boljitak u narednom periodu“, ukazuje Ivan Stoilković.

Činjenica da su Albanci dobili Ministarstvo spoljnih poslova važno je, veruje naš sagovornik, i za Srbiju i srpski narod generalno.

„Sa izborom nove makedonske vlade dobićemo tri albanska ministra spoljnih poslova u regionu — u Makedoniji, Albaniji i u Prištini. U tom smislu teza za razmišljanje je — koja će odluka makedonske vlade u međunarodnim političkim odnosima biti na strani Srbije? Ne da ta odluka neće biti neutralna, nego će u najmanju ruku biti u suprotnosti sa državnim i nacionalnim interesima Srbije“, zaključuje Ivan Stoilković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala