Evropski parlament u utorak o Belorusiji, saslušaće i Tihanovsku

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaGlasač ubacuje listić u glasačku kutiju na predsedničkim izborima u Belorusiji
Glasač ubacuje listić u glasačku kutiju na predsedničkim izborima u Belorusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komitet za inostrane poslove Evropskog parlamenta će održati vanrednu sednicu 25. avgusta posvećenu situaciji u Belorusi, navodi se na sajtu parlamenta.

U toku je priprema nacrta rezolucije o spoljnopolitičkim pitanjima na odobrenje Evropskom parlamentu.

„Vanredno zasedanje će se održati 25. avgusta i biće posvećeno Belorusiji“, navodi se u dokumentu. Zasedanje će biti u formi video-konferencije na kojoj će poslanici razgovarati i o saradnji sa Belorusijom u okvirima Istočnog partnerstva.

„Članovi komiteta će razmatrati poteze koje će Evropska unija preuzeti u cilju podrške demokratiji i slobodi u Belorusiji i proceni saradnje sa Minskom u okvirima Istočnog partnerstva“, navodi se u dnevnom redu predstojećeg zasedanja.   

U saopštenju Evropskog parlamenta navodi se i da će Komitet za spoljne poslove na vanrednom sastanku saslušati bivšeg predsedničkog kandidatka Svetlanu Tihanovsku.

„Poslanici će razgovarati o poslednjim događajima u Belorusiji posle predsedničkih izbora 9. avgusta sa liderom opozicije Svetlanom Tihanovskom i generalnim sekretarom EU za spoljnu politiku Helgom Šmit“, piše u saopštenju.

Sa svoje strane, predsednik Komiteta Dejvid Makalister je na svom Tviteru pozdravio učešće Tihanovske.

​„Drago mi je što su Svetlana Tihanovska i Helga Šmit prihvatile poziv da govore na sastanku našeg komiteta“, napisao je on.

Na vanrednoj sednici Evropske unije, koja je održana 19. avgusta, nisu priznati rezultati predsedničkih izbora u Belorusiji. Na njoj je navedeno, da će u najskorije vreme biti uvedene sankcije protiv „velikog broja“ beloruskih funkcionera.

Kako je ranije najavio predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, jedini način za miran izlaz iz situacije je dijalog sa svim nacionalnim i međunarodnim stranama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala