Dan „de“ za ratne zločine OVK: Čekaju se imena prvooptuženih

© AFP 2023 / ERIC FEFERBERGPripadnici terorističke organizacije OVK
Pripadnici terorističke organizacije OVK  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tačan broj podignutih optužnica za zločine OVK nikome nije poznat, a rok za njihovo objavljivanje koji ne može biti prekoračen, ističe danas. Međutim, ne zna se kada će Specijalizovani sud da ih obelodani, kaže za „Sputnjik“ advokat Ljubomir Pantović, akreditovan od Specijalnog suda u Hagu.

Pantović objašnjava da to znači da optužnice mogu da se objave i danas, ali i za dan ili dva, samo je bitno da datum na njima bude zaključan sa današnjim danom, drugim rečima.

Danas ističe rok za objavljivanje prvih optužnica

Pantović pojašnjava da danas ističe rok za sve optužnice koje su napisane unazad šest meseci. Procedura ovog procesa u tih šest meseci teče ovako:

„Tužilaštvo ih podiže, one su napisane, označena su lica koja se optužuju i za šta se optužuju. Međutim, javnost još ne zna njihovu sadržinu i neće ni znati dok ih sud ne potvrdi. Čim se to desi, tužilaštvo ih prosleđuje sudu. Predsednik suda određuje jednog sudiju koji se zove pretpredsednik sudija i koji ima rok od šest meseci da od dana podizanja odluči da li će određenu optužnicu da potvrdi. Tek onda je ona spremna za suđenje i onda može i da se obelodani ko je i za šta optužen.“

Pantović dodaje da je sud objavio u februaru ove godine da će biti podignuto nekoliko optužnica.

„Spekuliše se da su u pitanju tri ili četiri optužnice, ali nema zvaničnog podatka koliko ih je još u opticaju. Danas, ponavljam, ističe rok od šest meseci da sud potvrdi ili odbaci sve podignute optužnice pre šest meseci“, navodi on.

Kosovski sudovi strava i užas

Pantović, koji ima iskustvo u procesima pred Eulekosovim i Unmikovim sudovima u procesima ratnih zločina, ne polaže velike nade u specijalizovane sudove na Kosovu koji sada rade na predmetima ratnih zločina.

„Sadašnja iskustva gde samo Albanci i optužuju i sude su strava i užas u odnosu na period Unimka i Euleksa. Kad je reč o kosovskim sudovima, ne vidim mnogo fer postupaka“, dodaje Pantović.

Do sada je više od 100 nekadašnjih pripadnika OVK dobilo pozive za saslušanje u Hagu, za koje Pantović sumnja da su uglavnom pozivani u svojstvu optuženih i da su mahom u pitanju nižerangirani u komandnoj liniji OVK.

Saslušano više od hiljadu svedoka

Inače, istražitelji su razgovarali sa oko 1.000 svedoka. A sud je ugostio i bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja, koji je saslušan u julu prošle godine.

Tužilaštvo Specijalnog suda za zločine na Kosovu, pre svega zločine OVK, podnelo je i 24. aprila Specijalizovanim većima na ispitivanje optužnicu kojom se, između ostalih, Hašim Tači i Kadri Veselji u 10 tačaka terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje. Rok za potvrđivanje njihove optužnice ističe 24. oktobra, odnosno pošto prođe šest meseci od momenta kad je podignuta.

Portparolka Specijalizovanih veća Kosova Angela Grip nedavno je izjavila da je pravilom 88 Pravilnika o radu suda predviđeno da sudija može da naloži privremeno neobelodanjivanje dokumenta iz razloga bezbednosti ili da bi se predupredilo narušavanje postupka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala