Čuda prirode: Pećina svetlećih crva /video/

Pratite nasTelegramOdyssey
Pećinski kompleks Vaitomo jedno je od najatraktivnijih mesta na Novom Zelandu i to zbog crva, ali ne bilo kakvih. Crvi zbog kojih su ove pećine posebne su, naime, svetleći!

Pećina svetlećih crva pravo je malo čudo prirode, piše „Nacionalna geografija“, navodeći da je arachnocampa luminosau vrsta koja se nalazi isključivo na Novom Zelandu.

Cela magija krije se u vlaknima na kojima se nalaze kapljice lepljive tečnosti pomoću koje su larve ovih insekata pričvršćene na svod pećine. Kada nastane potpuni mrak, vlakna se „pale“ i privlače druge insekte, ali i turiste koji im se dive.

Pećina svetlećih crva je deo kompleksa pećina Vaitom, koji još obuhvata Ruakuri, Arnaui i Gardens Gaht pećinu. Na maorskom jeziku, „vai“ znači voda, a „tomo“ rupa.

Pre milion godina, mesto na kom se danas nalaze pećine bio je prekriven vodom. Korali, školjke, skeleti riba i mali morski organizmi formirali su krečnjački sloj debljine više od 200 metara.

Kada se voda povukla, a krečnjak osušio, počele su da se formiraju brojne pećine koje su danas, između ostalog, dom ovih svetlećih crva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala