Belorusko Ministarstvo industrije: Nijedno državno preduzeće nije zatvoreno zbog štrajka

© Sputnik / Viktor TolochkoŠtrajk u Fabrici traktora u Minsku
Štrajk u Fabrici traktora u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Belorusiji u ponedeljak nema preduzeća zatvorenih zbog štrajka, izjavio je za Sputnjik pomoćnik beloruskog ministra industrije Česlav Šuljga.
„Prema informacijama koje imam, u ponedeljak u sistemu Ministarstva industrije Belorusije nema preduzeća koja su zatvorena zbog štrajka“, rekao je Šuljga. On je, pri tome, precizirao da to Ministarstvo objedinjuje više od 220 preduzeća zemlje.

Ranije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naredio da se od ponedeljka zatvore fabrike koje su u štrajku, a potom odredi ko će biti pozvan u njih na posao.

Protesti u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.  

U jednom broju beloruskih preduzeća izbili su štrajkovi radnika, a najavljena je i obustava proizvodnje. Međutim, prema rečima premijera Romana Golovčenka, sva preduzeća realnog sektora ekonomije zemlje rade normalno.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala