Zelenski: Na Lukašenkovom mestu organizovao bih nove izbore

© Sputnik / Igorь Maslov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko treba da zakaže ponovljene izbore i dozvoli posmatračima da umire demonstrante, smatra ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Da je on na Lukašenkovom mestu, definitivno bi organizovao nove izbore i pozvao strane posmatrače, rekao je Zelenski u intervjuu za televiziju „Juronjuz“.

„Zamislimo da sam siguran u sebe, uveren da će ljudi glasati. Kako mogu sve da smirim? Definitivno bih rekao: Za mesec dana novi izbori. I kandidovaću se za nove izbore. Svi koji žele da se kandiduju – samo napred!“, rekao je Zelenski.

„Ako Lukašenko pobedi – pobedio je, a ako neko drugi pobedi, onda će to biti neko drugi. Ali, svi bi bili mirni, bez krvi, to bilo bilo pošteno i ušlo u istoriju“, dodao je ukrajinski predsednik.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.   

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala