Šojgu svečano otvorio Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2020“ /foto/

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaSergej Šojgu i Mihail Mišustin na otvaranju šestog Međunarodnog vojno-tehničkog forum „Armija-2020“.
Sergej Šojgu i Mihail Mišustin na otvaranju šestog Međunarodnog vojno-tehničkog forum „Armija-2020“. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šesti Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2020“ svečano je otvoren u vojnom kongresno-izložbenom centru „Patriot Ekspo“ nedaleko od Moskve.

Ceremoniji otvaranja prisustvovala je i srpska delegacija koju čine načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović, zamenik komandanta  Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, izaslanik odbrane Republike Srbije pukovnik Budimir Gajić, ambasador Republike Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski i drugi.

Predsednik Rusije i vrhovni komandant Oružanih snaga RF Vladimir Putin u video-obraćanju pozdravio je učesnike i goste Foruma „Armija“ i Međunarodnih vojnih igara, ističući važnost izgradnje poverenja u sferi bezbednosti i vojno-tehničke saradnje, kao i potrebu zajedničkog traženja odgovora na nove izazove.

„Glavno je da takmičenje doprinosi jačanju mira i međusobnog razumevanja između država i naroda", naglasio je Putin.
© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaTokom sedam dana trajanja foruma planirani su statički i dinamički prikazi.
Šojgu svečano otvorio Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2020“ /foto/ - Sputnik Srbija
Tokom sedam dana trajanja foruma planirani su statički i dinamički prikazi.

On je podsetio da ove godine Forum „Armija“ i Međunarodne vojne igre startuju istovremeno, ističući da Vojne igre već nekoliko godina doprinose jačanju prijateljskih veza i otvorenoj prijateljskoj razmeni iskustava. Kako je rekao, vojnici iz različitih zemalja takmiče se u veštini, rukovanju tehnikom, stepenu obuke i discipline, proveravaju svoju spremnost za prolazak kroz mnoga ozbiljna iskušenja i izvršavanje postavljenih zadataka u ekstremnim uslovima.

Putin je napomenuo da očekuje da će ruske ekipe delovati kao i uvek koordinisano i precizno, da će pokazati svoje najbolje kvalitete i potvrditi rastući borbeni potencijal armije.

Ruski predsednik je izrazio nadu da će tokom Međunarodnog vojno-tehničkog foruma „Armija-2020“ ostvariti i brojne poslovne kontakte.

„Brojni gosti moći će da vide mogućnosti naših Oružanih snaga, upoznaju se sa najnovijim dostignućima domaće i strane odbrambene industrije, sa uspešnim projektima međunarodne saradnje. U vezi s tim, nadam se da će na marginama foruma biti plodotvorno i efikasno promovisane novi poslovni kontakti i perspektivne partnerske inicijative“, naglasio je Putin.
© Sputnik / Olivera IkodinovićČlanovi srpske delegacije na otvaranju Međunarodnog vojno-tehničkog foruma „Armija-2020“
Šojgu svečano otvorio Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2020“ /foto/ - Sputnik Srbija
Članovi srpske delegacije na otvaranju Međunarodnog vojno-tehničkog foruma „Armija-2020“

Šojgu objavio start

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je tradicionalno otvorio Forum „Armija“ i Međunarodne vojne igre, ističući da je forum postao najveća u svetu izložba oružja. On je naveo da je na događaj došlo više od 90 delegacija kako bi videli dostignuća ruskih oružara i sve ono što ruska vojna industrija može da uradi.

Šojgu je uoči otvaranja foruma „Armija-2020“ posetio i izložbu najnovije avijacione tehnike na aerodromu „Kubinka“, gde su mu predstavnici odbrambeno-industrijskog kompleksa pokazali višenamenski borbeni avion pete generacije Su-57, unapređeni jurišni helikopter Mi-28NM i perspektivnu tešku bespilotnu letelicu „Ohotnik“, a takođe i bespilotnu letelicu „Altius“, lovce Su-35S i MiG-35, helikoptere Ka-52K, Mi-28T, Mi-171Š.

Forum „Armija“ je najveća izložbi oružja, municije, vojne i specijalne tehnike i opreme u svetu, a platforma foruma se koristi i za potpisivanje velikih ugovora, a takođe i za održavanje zatvorenih savetovanja sa namenskom industrijom u vezi sa vojno-tehničkim pitanjima.

Ove godine se održava na oko 70 lokacija u različitim regionima Rusije, a glavni program se održava u parku „Patriot“, na vojnom poligonu „Alabino“, aerodromu „Kubinka“ i jezeru Komsomoljsko, na šezdesetak kilometara od ruske prestonice.

© Sputnik / Olivera IkodinovićSrpska delegacija na otvaranju Međunarodnog vojno-tehničkog foruma „Armija-2020“
Šojgu svečano otvorio Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2020“ /foto/ - Sputnik Srbija
Srpska delegacija na otvaranju Međunarodnog vojno-tehničkog foruma „Armija-2020“

Tokom sedam dana trajanja foruma planirani su statički i dinamički prikazi. U prva tri dana izložbe najnovije naoružanje i tehniku moći će da vide učesnici foruma i novinari, a potom će se kapije otvoriti za sve ljubitelje naoružanja.

Ukupna površina statičke ekspozicije iznosi 320 hiljada kvadratnih metara, što je za 60 hiljada kvadrata više nego prošle godine. U forumu učestvuje oko 1.500 kompanija, koje će predstaviti više od 28 hiljada eksponata, oružja, vojne i specijalne tehnike.

U dinamičkom delu programa biće prikazane mogućnosti borbenih vozila pešadije, samohodnih artiljerijskih oruđa, jurišnih helikoptera i druge tehnike, a takođe nastupiće i pilotske grupe Vazdušno-kosmičkih snaga RF „Ruski vitezi“, „Striži“, „Ruski sokoli“ i „Berkuti“.

Na forumu su predstavljeni tenkovi, najsavremeniji vojni roboti, protivvazdušni i raketni sistemi, borbena vozila, avioni, helikopteri, ratni brodovi i još mnogo toga.

Osim statičkog, na forumu je planiran i dinamički prikaz vojne tehnike i oružja. Svoje majstorstvo pokazaće akrobatske grupe „Ruski vitezovi“, „Striži“, „Ruski sokolovi“ i „Berkuti“.

Ruski kosmonauti Anatolij Ivanišin i Ivan Vagner, koji se nalaze na Međunarodnoj kosmičkoj stanici, pozdravili su goste i učesnike foruma.

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaForum „Armija“ je najveća izložbi oružja, municije, vojne i specijalne tehnike i opreme u svetu.
Šojgu svečano otvorio Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2020“ /foto/ - Sputnik Srbija
Forum „Armija“ je najveća izložbi oružja, municije, vojne i specijalne tehnike i opreme u svetu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala