Ruski lekari odstranili 400 mililitara tečnosti iz srca dečaka

© Depositphotos.com / VitalikRadkoBriga o zdravlju
Briga o zdravlju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dečak, koji ima retku bolest, uspešno je operisan na Dečijoj klinici. Lekari su iz njegovog srca odstranili 400 mililitara tečnosti, saopštili su u Ministarstvu odbrane ovog regiona.

Šestogodišnji pacijent, koji ima retku bolest - eksudativni perikarditis, virusno-bakterijskog porekla, smešten je u bolnicu u maju. Obično se ova bolest sreće kod starijih pacijenata. Dečak se žalio na bol u grudima, na lupanje srca i kratak dah. Urađeno mu je nekoliko punktacija, koje nisu dale veliki efekat, tečnost je nastavila da se taloži u srčanoj maramici.

„Tokom operacije su odstranili 400 mililitara tečnosti iz srca, dok se kod odrasle osobe može naći 50 mililitara. Tečnost je pritiskala srce i ugrožavala život deteta“, rekli su u Ministarstvu zdravlja.

Dečak je posle operacije mesec dana bio pod lekarskim nadzorom na kardiološkom odeljenju, oporavio se i pušten je kući.

„Tokom dvadesetdvogodišnje prakse smo prvi put imali ovakvu endoskopsku operaciju. Naša klinika ima velike stručnjake najrazličitijih profila, što nam je omogućilo da na pravi način pružimo pomoć dečaku sa retkom bolešću“, prokomentarisao je glavni dečiji specijalista hirurgije Ministarstva zdravlja Permskog okruga Iljdar Valiulov.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala