Moja Rusija: U zlatnoj sredini planete Zemlje — „ruskoj Nici“ (video)

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaKej na Jalti
Kej na Jalti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krimljani kažu da je njihova zemlja jedinstvena u svetu zbog svog geografskog položaja — nalazi se u zlatnoj sredini planete Zemlje, na oko 5.000 kilometara od Ekvatora, i isto toliko od Severnog pola, a Jalta je najlepši deo Krimskog poluostrva. Nazivaju je „ruskom Nicom“ i „pravim rajom“.

To je mesto gde su odmarali ruski carevi, ruska aristokratija i sovjetski lideri, mesto u kojem su ruski umetnici pronalazili inspiraciju i stvarali možda svoja najveća dela, a to je i mesto gde su 1945. godine Staljin, Ruzvelt i Čerčil zapečatili sudbinu posleratne Evrope.

Postoji oblast Velika Jalta, koja zauzima teritoriju od oko 70 kilometara duž obale Crnog mora, i grad Jalta, koja je administrativni centar.

Opasana Krimskim planinama i borovim šumama, Jalta je nadaleko čuvena kao banjsko i klimatsko lečilište, posebno za plućne bolesnike. 

Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u vlogu „Moja Rusija“ vodi vas svake nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala