Masovno i mirno: Protesti u Belorusiji ne jenjavaju /foto, video/

© Sputnik / Viktor TolochkoDemonstracije u Minsku
Demonstracije u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Minsku i drugim gradovima Belorusije održani su još jedni protesti, nezadovoljnih građana rezultatima predsedničkih izbora. U Minsku su, po tradiciji, demonstracije bile najmasovnije.

Demonstranti su već u podne počeli da se okupljaju u centru prestonice – na Trgu nezavisnosti. Policija je od samog jutra pojačala mere bezbednosti. Ministar odbrane Viktor Hrenjinin je čak saopštio da će, u slučaju kršenja reda i mira na „svetim mestima“, demonstranti imati posla sa vojskom. Ispred spomenika „Minsk – grad heroj“ bile su postavljene specijalne snage policije i vojske kako se ne bi dozvolilo skrnavljenje spomenika.

Ispred hotela „Planeta“ demonstrantima su se pridružili članovi predsedništva Koordinacionog saveta opozicije Belorusije.

Demonstranti su skandirali tradicionalne parole: „Odlazi“, „Živela Belorusija“. Uskoro su demonstranti počeli da se razilaze, dok je deo krenuo ka rezidenciji predsednika. Oni su se zaustavili nekoliko metara ispred kordona policije koji je čuvao rezidenciju.

© Sputnik / Viktor TolochkoDemonstracije opozicije u Minsku
Masovno i mirno: Protesti u Belorusiji ne jenjavaju /foto, video/ - Sputnik Srbija
Demonstracije opozicije u Minsku

Uskoro su se demonstranti razišli, dok je predsednik Aleksandra Lukašenko doleteo helikopterom. On je izašao iz letelice sa automatom i u panciru.

Paralelno sa mitingom opozicije, u Minsku i regionima su održane i protesti podrške predsedniku. U Vitepsku se, na primer, marš opozicije rastegao na više od kilometar.

U Grodnu su takođe bile organizovane demonstracije opozicije u kojima je učestvovalo na desetine hiljada ljudi. Oni su kleknuli kada su čuli molitvu „Oče naš“ za Belorusiju.

Jedinstvena situacija se desila u Gomelju, gde je kolona opozicije i pristalica aktuelne vlasti prošetala istom ulicom, ali nije došlo do nekog incidenta.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala