Lavrov: Zapad pokušava da odvoji bivše sovjetske republike od Rusije

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski program „Istočno partnerstvo“, kao i različiti američki događaji na postsovjetskom prostoru imaju za cilj da se odvoje države bivšeg SSSR od Rusije, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, govoreći na forumu „Teritorija smisla“.
„Programi koje promoviše EU pod imenom „Istočno partnerstvo“ za države evropskog dela bivše SSSR i Kavkaza, njihovi planovi za centralnu Aziju, kao i individualni događaji koje sprovode SAD na postsovjetskom prostoru usmereni su na to da se te zemlje odvoje od Ruske Federacije“, rekao je Lavrov.

On je naglasio da Zapad pokušava da unese razdor u odnose između Rusije i njenih suseda.

„Mi to dobro vidimo, vidimo kako nas optužuju malte ne za pokušaj obnove SSSR, iako samo želimo da iskoristimo te istorijske prednosti koje su ostale na našem prostoru, uzimajući u obzir zajednički ekonomski sistem, ogromne industrijske veze, geografski i geopolitički položaj država na postsovjetskom prostoru i ogroman broj kulturnih, porodičnih, civilizacijskih, istorijskih veza“, naglasio je ministar.

Šef ruske diplomatije je dodao da se stvaraju veštačke prepreke na putu formiranja Evroazijskog ekonomskog saveza kao međunarodnog pravnog subjekta.

„Između ostalog, primetni su pokušaji da se spreči saradnja između Evroazijskog ekonomskog saveza i UN“, dodao je Lavrov.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala