EU uverava: Ne želimo da Belorusija bude „druga Ukrajina“

© Sputnik / Viktor TolochkoProtest zdravstvenih radnika u Belorusiji
Protest zdravstvenih radnika u Belorusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
EU nema nameru da pretvori Belorusiju u „drugu Ukrajinu“, a i situacije u tim država se ne mogu porediti, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj u intervjuu listu „Pais“.

„Slučaj Belorusije se ne može uporediti sa Ukrajinom. Tada je bio sukob između orijentacije prema Evropi i ka Rusiji. Demonstranti su nosili evropske zastave. Postojao je geopolitički aspekt. Belorusi sada ne biraju između mame i tate. Oni jednostavno traže od režima građanska prava i slobode. Na protestima nema evropskih zastava. I EU nema nameru da pretvara Belorusiju u drugu Ukrajinu“, izjavio je Borelj.

„Treba da pomažemo u političkim reformama, ali da izbegavamo da to bude predstavljeno u pogrešnom svetlu, da ruskoj strani tako izgleda… Današnji problem Belorusa nije izbor između Rusije i Evrope, već postizanje slobode i demokratije, koje su glavne vrednosti Evropske unije i koje ćemo, stoga, podržati“, naglasio je on.

Borelj je naglasio da su EU „posebno zainteresovane“ da Belorusi mogu da žive u sistemu gde postoje političke slobode i imaju dobre odnose sa svim susedima.

On je dodao da se EU nalaze u kontaktu sa ruskom stranom kako ne bi došlo do nesporazuma.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala