Dijeta koja pomaže u borbi protiv virusa kovid 19

© PixabayMaline
Maline - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crveno vino, kikiriki, pistaći, kakao, malina, grožđe, borovnica i brusnica mogu olakšati tegobe tokom bolesti.

Naučnici su došli do određenih zaključaka posmatrajući uticaj antioksidanta resveratrola na enzim ASE2 zastupljen u plućima i digestivnom sistemu. Trenutno se vode ispitivanja na životinjama, ali eksperti smatraju da se upotrebom ovih namirnica, bogatih resveratrolom, organizam može zaštititi od dejstva virusa korona.

Enzim protiv virusa

SARS-CoV-2 ulazi u ćelije preko enzima ASE2. Ovaj enzim je neophodan za vitalne funkcije tela, prisutan je u tkivima pluća, srca, bubrega i mozga. Prema zaključcima naučnika pekinške bolnice Tongren, virus korona narušava rad ASE2 u različitim organima. Nekoliko studija na miševima je pokazalo da visoke koncentracije ASE-2 mogu ublažiti simptome respiratornih infekcija koje izaziva kovid 19.

Virus korona SARS-CoV-2 - Sputnik Srbija
Pronađena slaba tačka virusa korona

„Sa jedne strane, povećanje enzima ASE2 dovodi do veće verovatnoće da će virus proniknuti u ćelije. Sa druge strane, kada enzim nema funkciju, to dovodi do povećanja peptida AngII, koji može da pojača simptome. Prema mom mišljenju nedostatak enzima ASE2 i višak peptida AngII, negativno utiču na razvoj virusa kovid 19“, objašnjava vodeći saradnik laboratorije za molekularnu biologiju MGU Lomonosov Roman Zinovkin.

Eksperti su saglasni da resveratrol umanjuje simptome bolesti koje izaziva virus korona.

„Resveratrol zaista može uticati na povećanje koncetracije ASE2“, izjavio je profesor na katedri za kardiologiju, funkcionalnu i ultrazvučnu dijagnostiku Sečenovskog univerziteta Filip Kopilov i dodao: „To je jedan od najefektivnijih oksidanata, ali ga nema dovoljno u organizmu, jer se teško širi u ćelijama. Test na životinjama je pokazao da može da poveća količinu ASE2, ali to ne znači da će i na ljudima biti isti efekat. Istraživanja su na samom početku".

Eliminisanje upala

Potencijalni „antikovidni“ efekat rasveratrola ima uticaj na imunitet. Prema informacijama naučnika sa Univerziteta u Kataniji, resveratrol deluje protiv upala, ali nije poznato koja količina je potrebna da bi se suprotstavio virusu korona. Poznato je da ga sadrže sledeće namirnice: crveno i belo vino, kikiriki, pistaći, kakao, malina, grožđe, borovnica i brusnica.

Nezdrava ishrana, sa mnogo masnoća, soli i šećera, negativno utiču na tok bilo koje bolesti, pa i kovida 19. Dok, pravilna ishrana i dovoljno unošenje vitamina jačaju zdravlje i imunitet organizma.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala