Beloruska opozicionarka: Dovođenje vojske u punu borbenu gotovost je zastrašivanje

© Sputnik / Viktor TolochkoPredsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska
Predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednički kandidatk na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanoska smatra da izjava predsednika Aleksandra Lukašenka o dovođenju vojske u punu borbenu gotovost predstavlja zastrašivanje, piše portal „Delfi“.

„Naš narod je već navikao na takve korake. To je obično zastrašivanje ljudi. Ali Belorusi se više ne boje, spremni su da brane svoja prava“, rekla je Tihanovska.

Ona je uverena da vojska neće rasterivati mirne demonstrante, čak ni po naređenju, jer bi to bio „zločin vojske“.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je u subotu, komentarišući informacije da NATO koncentriše snage u blizini granice zemlje, da će Belorusija bez upozorenja reagovati u slučaju povrede njenih granica.

Ponovna kandidatura

Tihanovska je za televiziju „Belsat“ rekla da ne planira da se kandiduje za predsednika ukoliko budu raspisani novi izbori.

Ona je dodala da je „zahtev svih štrajkača i celog beloruskog naroda oslobađanje političkih zatvorenika“.

Opozicionarka je, takođe, istakla, da nije spremna da se vrati u Belorusiju dok je ova vlast u zemlji, jer ni ona ni njena porodica ne bi bili bezbedni.

O vezama sa Rusijom

Tihanovska pretpostavlja da će Belorusija nastaviti da održava bliske ekonomske veze sa Rusijom, čak i ako opozicija dođe na vlast.

„Rusija je naš sused i Belorusija održava komercijalne veze sa Rusijom, čak i u većem obimu nego sa Evropskom unijom. Zašto se to događa? Očigledno, postoje razlozi za to koje ja ne znam, jer nisam ni ekonomista ni političar. Ali mogu da uverim niko, uključujući mene, neće biti protiv takve situacije“, objasnila je ona za francuski list „Žurnal du dimanš“. Prema njenim rečima, niko neće napraviti obrt za 180 stepeni, jer „Belorusija nije Ukrajina“.  

„Svaki budući odnos sa Rusijom ili drugim zemljama mora da određuje narod i novi predsednik“, dodala je ona.

Podrška Zapada

Tihanovska je navela da očekuje podršku zapadnih zemalja. Posebno se zahvalila na pomoći Parizu. Prema njenim rečima, Francuska je bila prva zemlja koja ju je podržala: 14. jula dobila je razglednicu ambasadora ove zemlje u Belorusiji, a potom i poziv u ambasadu.

Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Makron: EU ne želi ukrajinski scenario u Belorusiji

U intervjuu za „Bi-Bi-Si“, bivši predsednički kandidat nazvala je sebe simbolom borbe i uverila da neće prestati da radi, a takođe je pozvala svoje pristalice da ne odustaju.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.   

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala