Beloruska opozicija saopštila svoje zahteve

© Sputnik / Viktor TolochkoDemonstracije u Minsku
Demonstracije u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koordinacioni savet beloruske opozicije založio se za vraćanje Ustava iz 1994. godine koji jasno ograničava broj predsedničkih mandata. Podsetimo, po tom Ustavu ruski nije bio državni jezik u republici.
„Mi se zalažemo za referendum po ovom pitanju (vraćanje Ustava)“, rekao je član Koordinacionog saveta Pavel Latuško, okupljenima na Trgu nezavisnosti u Minsku. 

On je podsetio da je prošle nedelje bivši kandidat za predsednika Belorusije Svetlana Tihanovska podnela žalbu Vrhovnom sudu na rezultate predsedničkih izbora.

Predstavnik opozicije je objavio i inicijativu da se raspusti aktuelni parlament.

Prema rečima Latuška, Koordinacioni savet planira da zatraži ostavku čitavog rukovodstva policije. On je saopštio da je Istražnom komitetu već poslato oko 700 žalbi na upotrebu sile prema učesnicima protesta u Minsku i drugim gradovima republike.

Član Koordinacionog saveta je pozvao i da se nastave „štrajkovi u preduzećima“.

Članica predsedništva Koordinacionog saveta Marija Kolesnikova je zamolila učesnike protesta u da ne provociraju policiju.

„Milim vas ne vršite provokacije, budite mirni. Naša bezbednost je najvažnija“, izjavila je Kolesnikova na Trgu nezavisnosti.

Danas se, 15 dan zaredom, održavaju protesti u Belorusiji, zbog rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala