Vlasti na Krfu nude kompromis: Bez toplesa na Vidu, kraj grobova naše vojske

© Foto : Svetosavsko zvoncePlava grobnica na ostrvu Vido - nezaobilazna tačka za svu decu koja idu "Putevima predaka"
Plava grobnica na ostrvu Vido - nezaobilazna tačka za svu decu koja idu Putevima predaka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ležaljke i suncobrani na ostrvu Vido biće, ipak, uklonjeni. Sve vreme na plaži će biti čuvar koji će voditi računa da posetioci poštuju kodeks oblačenja.

Ovo je otkrio Željko Popović, predsednik Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva i Udruženja za zaštitu ostrva Vido, posle sastanka sa gradonačelnicom Krfa Spirodulom Meropi Idreu.

"Gradske vlasti su već naručile novu opremu za plažu i sa nestrpljenjem iščekujemo da stignu", kaže Popović za Novosti. "Turisti više neće moći da šetaju u toplesu i tangama dok mi sa vencima idemo prema Spomen-kosturnici u kojoj su posmrtni ostaci naših vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu. Te slike vređale su i meštane i Srbe, ali, na sreću, naši apeli i molbe konačno su uslišeni.

Ležaljke su postavljene ispred restorana, koji je od prošle godine u zakupu hotela "Ikos" u Dasiji, jednog od najluksuznijih u Grčkoj.
"Prošle godine su ležaljke i suncobrane nadomak Spomen-kosturnice postavili zakupci obližnjeg restorana, a ove godine je to umesto njih uradio zamenik gradonačelnika Spiros Neratzis", tvrdi Popović.

© Foto : Sputnjiku ustupio Željko PopovićPlaža na Vidu, polazna tačka za obilazak Spomen-kosturnice srpskim vojnicima na ostrvu.
Vlasti na Krfu nude kompromis: Bez toplesa na Vidu, kraj grobova naše vojske - Sputnik Srbija
Plaža na Vidu, polazna tačka za obilazak Spomen-kosturnice srpskim vojnicima na ostrvu.

Mnogi Krfljani osudili su taj čin kao nepoštovanje prema stradanju srpskih vojnika u Velikom ratu, a koliko poštovanje većina njih ima prema srpskom narodu, dokazali su mnogo puta.

Predstavnici krfskih vlasti su ranije rekli da ležaljke na plaži nisu postavljene radi poslovnih aktivnosti, već da bi služile posetiocima Vida i da su posle mnogo godina platili da se očisti celo ostrvo i uredi put do mauzoleja.

U vodama oko ostrva Vido, u kojima su sahranjeni srpski stradalnici kada više nije bilo mesta na ostrvu, stariji Krfljani nikada nisu pecali, niti su se kupali. Ali nažalost, bilo je srpskih turista, koji su baš tu, na mestu gde je more najlepše i najčistije, kako su navodili, poželeli da se okupaju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala