Tajna groba Branislava Nušića: Delo masona ili poslednja šala slavnog književnika

Pratite nasTelegramOdyssey
O životu i delu Branislava Nušića i danas kruže mnogobrojne legende. Naš najpoznatiji komediograf živeo je buran i ispunjen život, a takva mu je bila i smrt. O misterioznom grobu Branislava Nušića, čaršija priča i 82 godine nakon njegove smrti.

Svako ko je ikada bio u obilasku Novog groblja u Beogradu, najvećeg muzeja na otvorenom u našoj prestonici, sigurno je primetio masivnu piramidu sa teškim crnim vratima i iznad njih ćiriličnim natpisom — a upravo to je grob Branislava Nušića.

Branislav Nušić umro je 19. januara 1938. godine i sahranjen je u grobu koji je književnik osmislio još za života.

I tu počinje ova neobična priča…

„U vezi sa Nušićevim nadgrobnim spomenikom plele su se razne priče, koje do danas zapravo ostaju na nivou neproverenih anegdota ili čak nepouzdanih i neproverenih informacija koje pomalo liče na teorije zavere. U stvari, ništa o pravim razlozima zašto je spomenik baš takav ne možemo tvrditi sa stopostotnom sigurnošću“, rekla je za „Istorijski zabavnik“ književnica Neda Kovačević, dobar poznavalac prestoničkih dešavanja i žena koja već godinama radi na popisivanju beogradskih spomenika.

CC0 / Vikipedija / „Humor i smeh bili su Nušićev vid borbe sa surovim trenucima koje mu život neprestano priređivao“.
Tajna groba Branislava Nušića: Delo masona ili poslednja šala slavnog književnika - Sputnik Srbija
„Humor i smeh bili su Nušićev vid borbe sa surovim trenucima koje mu život neprestano priređivao“.

Oko ovog mesta, „Kuće Branislava Nušića“, kako na grobu piše, decenijama se pletu mitovi i legende.

Prema jednoj, Nušić je bio istaknuti član masona, tajnog društva čija je piramida jedan od glavnih simbola. Po drugoj, komediograf je tražio baš ovaj oblik da bi na taj način izbegao mogućnost da mu se neko „uneredi na grobu“.

Neda Kovačević, međutim, ima malo „realnija“ objašnjenja.

„Ne treba zaboraviti da su u obliku piramide — od komada naslaganog kamenja u tom obliku načinjeni i mnogi spomenici palim ratnicima nakon Balkanskih i Velikog rata kod nas, a da je i Nušićev sin jedinac jedan od njih. Strahinja Ban, dobrovoljac, poginuo je  kao pripadnik Skopskog đačkog bataljona“, objašnjava Neda Kovačević.

Ona ističe da su humor i smeh bili u stvari Nušićev vid borbe sa surovim trenucima koje mu život neprestano priređivao.

Kakav je život vodio, takav je i grob

Branislava Nušića danas pamte kroz komediografski rad, ali on je bio više od toga — romanopisac, pripovedač, pisac libreta za srpske opere, esejista, neumorni nacionalni pregalac, osnivač moderne retorike u Srbiji, novinar, učesnik u Srpsko-bugarskom ratu 1885, diplomata, nadareni fotograf amater…

Upravo tu možda se krije i deo odgovora o tajni njegove grobnice.

„Nušić je bio izuzetno bogata, snažna i svestrana ličnost i logična je tvrdnja ‘kakav je život vodio, takav je i grob’. Znajući Nušićev neprevaziđeni smisao za humor i originalnost duha, mislim da je on uz sve to hteo i da se još jedanput našali i oplemeni smehom okolinu, razbijajući ustaljenu šemu i stereotipe prema životu i smrti“, zaključuje Neda Kovačević.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala