Japanski ugao: Rusija odustaje od zlata i okreće se kineskoj valuti

CC0 / piksabej / Zlato
Zlato - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija, koja je bila jedan od najvećih kupaca zlata, prekinula je kupovinu tog plemenitog metala i okrenula se kineskom juanu. Kako smatra japanski ekonomski ekspert Ito Tojošima, ovo je pokušaj da se obuzda Amerika, piše list „Nihon Keizai Shimbun“.

Rusija ne planira da rizikuje, da se u potpunosti odrekne dolara i da ga zameni kineskom valutom. Kako pojašnjava ekspert, u svetu je odavno izgubljeno poverenje u američki dolar kao glavnu valutu.

Prema njegovom mišljenju, zato se i pojavila ideja „optimalne valutne zone“, koju je predložio dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Robert Mandel.

Kako tvrdi, u svetu koji koji je podeljen nije poželjno da jedna valuta postane svetski model.

„Zbližavanje rublje i juana je interesantna tema. Bez obzira na to, Rusija se najverovatnije neće naći potpuno pod zaštitom juana. Po svemu sudeći, to je pokušaj obuzdavanja Amerike“, zaključuje ekspert.

Nastala je „ideja ključne valutne zone“. Na primer, u Severnoj i Južnoj Americi je dolar, a u Evropi – evro. U Aziju su juan i jen, dok je na Bliskom Istoku – zlato. U Rusiji je bila druga situacija, nije htela da se okrene ni dolaru ni evru, zato je Kremlj rešio da poveća zalihe kineskog juana, zaključuje autor.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala