Podrška braći u Crnoj Gori: Iz svih gradova Srbije sutra kreću auto-moto litije do granice

© Sputnik / Nebojša PopovićAuto-litija iz Kuča do Podgorice
Auto-litija iz Kuča do Podgorice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pod proglasom „Podrška braći u Crnoj Gori“, sutra, 23. avgusta, iz svih gradova Srbije biće organizovane auto-moto litije do srpsko-crnogorske granice, kako bi se pružila podrška sunarodnicima u Crnoj Gori, objavljeno je na Fejsbuk stranici Saveza Srba iz Crne Gore u Srbiji. Ovaj događaj će pratiti ekipa Sputnjika.

Prema najavi, auto-moto litija iz Beograda kreće u jutarnjim satima, u nedelju u 6.30, sa parkinga ispred Sava centra, dok bi, dve auto-litije, ona iz Beograda i ona iz Novog Sada, trebalo da se susretnu na auto-putu „Miloš Veliki“.

„Ne damo svetinje. Moralna je obaveza nas koji smo poreklom iz Crne Gore da damo svoj doprinos za odbranu svetinja!“ — rekao je organizator ove nesvakidašnje litije Željko Čurović, predsednik Saveza Srba iz Crne Gore. 

Maršruta će biti od Sava Centra preko autoputa Miloš Veliki, gde će se u Obrenovcu priključiti ekipa iz Obrenovca i Vojvodine, a u Čačku — ljudi iz Kragujevca, Čačka, Kraljeva, Trstenika, Aleksinca i tako redom preko Zlatibora, Nove Varoši i Prijepolja — istakao je Čurović.

Čurović je još dodao i da će ovo biti do sada najveća auto-moto litija, sa snažnom porukom, ali da se u svemu tome mora biti dostojanstven, bez stranačkih obeležja — već samo sa dve zastave.

Krajnje odredište je manastir svetog Ilije na Jabuci, na samoj granici Srbije i Crne Gore gde će biti priređen kulturno-umetnički program.

U Savezu Srba iz Crne Gore navode da se svi borimo za iste ciljeve i da se zato u slavu boga sabiramo na istom putu. Kako se dolazi u mileševsku eparhiju koja je dom Belog anđela, apeluje se da se svi obuku u bele boje koja je simbol svetlosti, dobrote i milosti. Između ostalog i čistote i zbog toga očekuju da ni jedan papirić niti prazna flaša neće biti bačena na učesnike ove litije.

U proglasu se apeluje na sve učesnike da poštuju saobraćajne propise, savesno odnose prema drugim učesnicima i poštuju odluke Republičkog kriznog štaba. Nije dozvoljeno nošenje stranačkih zastava i uzvikivanje parola. Auto-litije blagoslovio je episkop mileševski Atanasije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala