Opozicija u Crnoj Gori mora da napravi još jedan plan - za dan posle /video/

© FB/DemokratskiFrontLideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević
Lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević - Sputnik Srbija
Pratite nas
Opozicija u Crnoj Gori mora već sada da bude spremna i da ima plan kako da reaguje na moguću izbornu krađu na koju je crnogorski režim spreman, smatra politikolog Aleksandar Pavić.

Veliko je pitanje, kaže Pavić za Sputnjik, koliko će predstojeći parlamentarni izbori 30. avgusta pokazati pravu volju naroda, jer samo treba pogledati snimke koji dolaze iz Crne Gore.

„Na njima se vidi da ne možete ni u vojsku da idete ako niste član DPS-a, da ne može da se dobije posao bez partijske knjižice, a bili smo svedoci i donošenja ličnih karata iz takozvane države Kosovo kako bi se glasalo. Zbog svega navedenog već sada je legitimno dovesti u pitanje regularnost izbora ako DPS ponovo pobedi“, ističe politikolog gostujući u emisiji Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka“. 

Već sada treba imati spreman odgovor na krađu izbora

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Đukanović: Pobedićemo na izborima Crkvu, završićemo i taj posao kako smo naumili /video/

Sada je samo pitanje koliko će crnogorska opozicija biti u stanju da se organizuje i da za nepravilnosti sakupi što više dokaza, kaže Pavić, koji ne isključuje mogućnost da vlast i ovoga puta izmisli neku aferu kao što je učinila na prethodnim izborima 2016. godine sa slučajem navodnog pokušaja državnog udara.

Komentarišući sve češće napade vladajuće DPS na Srpsku pravoslavnu crkvu, Pavić kaže da je predsednik Milo Đukanović uvukao crkvu u politiku iako to ona nije htela i to izglasavanjem spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Treba, međutim, podsetiti da je ta ista crkva pomogla da se Crna Gora osamostali, što je, kako dodaje Pavić, mitropolit Amfilohije nekoliko puta i sam rekao, a siguran sam da se kasnije i kajao.

„Dakle, kao što je Đukanovićev režim 2006. politizovao priču o veri i kao što je tada imao korist od stava Mitropolije, sada su to isto pokušali da urade ali im se obilo o glavu pa su od Mitropolije pa čak i dela svojih glasača napravili neprijatelje,“ uveren je naš sagovornik.  

Milo vodi duhovni rat

Pavić podseća da je sadašnja vlast otišla korak dalje pa želi da pravi svoju crkvu, iako, kako kaže, mnogi od zvaničnika nisu ni kršteni kao što je, na primer, crnogorski predsednik.

„To je duhovni rat. Milo Đukanović je nekoliko puta ponovio da on neće da odustane od projekta stvaranja crnogorske crkve. Na žalost, mislim da više ne može da se nađe zajednički jezik između onih koji podržavaju Đukanovića i većinskog naroda u Crnoj Gori,“ rekao je Pavić.

Zbog podela koje je napravio u crnogorskom društvu, ukazuje sagovornik Sputnjika, Đukanović je sada sebe doveo u poziciju da mu život, budućnost i imetak zavise od toga da njegov aparat ostane na vlasti.

© AP Photo / Risto BozovicZbog podela koje je napravio u crnogorskom društvu Đukanović je sada sebe doveo u poziciju da mu život, budućnost i imetak zavise od toga da njegov aparat ostane na vlasti, kaže Aleksandar Pavić i dodaje da iz tog razloga Đukanović strahuje od onoga što bi moglo da se dogodi nakon zatvaranja birališta.
Opozicija u Crnoj Gori mora da napravi još jedan plan - za dan posle /video/   - Sputnik Srbija
Zbog podela koje je napravio u crnogorskom društvu Đukanović je sada sebe doveo u poziciju da mu život, budućnost i imetak zavise od toga da njegov aparat ostane na vlasti, kaže Aleksandar Pavić i dodaje da iz tog razloga Đukanović strahuje od onoga što bi moglo da se dogodi nakon zatvaranja birališta.

Aleksandar Pavić kaže da iz tog razloga strahuje od onoga što bi moglo da se dogodi nakon zatvaranja birališta.

„Đukanović je osoba koja je spremna na sve, pogotovo ako smo svesni da oni baštine tu krvavu Božićnu pobunu, onda mi moramo da budemo psihički spremni i da znamo kakav će nam već sada biti odgovor. Ja znam kakav će biti odgovor Crkve, jer smo videli da je ona besprekorno organizovala protestni pokret, nije zabeležen ni jedan jedini incident i Crkva nije ta koja će da izazove neki nemili događaj.  Ukoliko bude incidenata uoči izbora ili u izbornoj noći, mora da se zna da oni idu samo na ruku predstavnicima vladajućih stranaka,“ rekao je naš sagovornik. 

DPS nikada više neće biti jak kao dosad  

U ovom trenutku, Pavić nema informaciju da li se crnogorskom predsedniku eventualno nudi neki „pojas za spasavanje“ da zauzvrat prizna izborne rezultate, ukoliko pobedi opozicija. Iako mandat predsednika države Mila Đukanovića traje još tri godine, naš sagovornik je siguran da vlast DPS-a posle ovih izbora neće biti onako čvrsta kako je bila do ove godine.

„Nadam se da će oni biti izbrisani sa istorijske pozornice, ali mogu da potpišem da u svakom slučaju neće biti ni približno ovako jaki kao sada“, zaključio je politikolog Aleksandar Pavić. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala