Neprijatno iznenađenje na sastanku u Vašingtonu za Prištinu i EU

© TanjugPregovori
Pregovori - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mogućnost da će na sastanku koji organizuje Ričard Grenel u Vašingtonu za delegacije Beograda i Prištine biti prisutan i Donald Tramp, unervozio je Prištinu, zbunio Evropsku uniju i uneo nemir među redove demokrata koji su mu glavni protivnici na predsedničkim izborima u Americi.

Ovo je zajednička ocena sagovornika Sputnjika Milisava Paića, predsednika „Spoljnopolitičkog kruga“, i političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, na najavu da će sastanak u Vašingtonu koji je prvobitno bio zakazan za 2. septembar biti pomeren za 4. septembar, kako bi na njemu prisustvovao i predsednik Amerike.

Američko mešanje neprijatno za EU

Paić kao bivši diplomata kaže da nije uobičajeno da se na ovakvim sastancima pojavljuje predsednik države, posebno ne Amerike, ali dodaje da i sama najava da bi mogao da prisustvuje ovakvom skupu pokazuje interes Vašingtona da se nešto uradi po ovom pitanju.

„Ne verujem da će se Tramp upustiti direktno u pregovore, više sam sklon uverenju da će njegovo pojavljivanje biti formalni čin, koji će simbolički da pokaže koliko je interesovanje Amerike za ovo pitanje i ovaj region. Međutim, i kao takvo, biće neprijatno i za Evropu i za Prištinu, jer EU ne voli američko mešanje u ovaj proces, a Priština mora da se sastane sa suparnikom svojih mentora“, kaže Paić.

Paić takođe veruje da ako Tramp povuče ovaj potez, on može da bude deo njegove političke izborne kampanje, jer mu je stalo da dobije još jedan spoljnopolitički poen.

Priština je svoje otezanje u razgovoru sa Beogradom učinila u nadi da će moći da odloži suštinske pregovore do završetka predsedničkih izbora u Americi, nadajući se pobedi Džoa Bajdena koji je albanski lobista, što bi kosovsko pitanje vratilo na jednostrano rešavanje u korist Kosova“, navodi Paić.

Sa Trampom ili ne, mi treba da gledamo naše interese

Dragomir Anđelković smatra da su pregovori koje Amerika sada organizuje u Vašingtonu u cilju Trampove kampanje, pa u tom kontekstu i vidi mogućnost njegovog prisustva na tom sastanku.

„Tramp pokušava da, kad se radi i o Balkanu, postigne neki sporazum sličan onome kakav je zaključen između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela. Verovatno njegovo prisustvo na takvom sastanku čak i ako ne bude nekog čvrstog rezultata, treba da pokaže da se Amerika ozbiljno angažuje i da radi na ovom pitanju“, ocenjuje Anđelković.

Što se tiče Beograda, dodaje naš sagovornik, naš stav treba da bude jasan i da ne prihvatamo ništa što nama ne ide u prilog, bio Tramp na tom sastanku ili ne.

„Nama je važno da sa Trampom gradimo dobre odnose, ali to nije razlog da zbog toga žrtvujemo sopstvene interese“, decidan je Anđelković.

Inače, mediji na Kosovu pišu da će Avdulah Hoti, premijer takozvanog Kosova, povesti sa sobom Skendera Hisenija, koji je u dogovoru sa Hašimom Tačijem imenovan za koordinatora za dijalog.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala