Mitropolit Ilarion: Mozaici crkve u Hori neće biti dostupni posetiocima

© Foto : Javno vlasništvoCrkva Hrista Spasitelja u Polju, Hora
Crkva Hrista Spasitelja u Polju, Hora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolit volokolamski Ilarion kaže da mozaici crkve Hrista Spasitelja u Hori, koja je pre nekoliko dana pretvorena u džamiju, neće biti dostupni posetiocima baš kao što se desilo i s mozaicima u Aja Sofiji.

„Očigledno da mozaici neće biti dostupni onima koji žele da ih vide baš kao i u slučaju Aja Sofije, bez obzira na uveravanja turskih vlasti da će biti dostupni za posetioce u svako doba izuzev u vreme muslimanskih molitvi“, rekao je mitropolit.

Kako je rekao, ti mozaici imaju izuzetnu kulturnu vrednost, a kao i Aja Sofija i crkva Hrista Spasitelja u Hori deo je svetskog kulturnog nasleđa i nalazi se na listi Uneska.

Upravo ta crkva je od svih vizantijskih hramova najviše sačuvala svoj prvobitni izgled, rekao je Ilarion.

„Njeni velikolepni mozaici i freske su izvanredni primeri vizantijske umetnosti iz vremena renesanse Paleologa“, istakao je on i sa žaljenjem konstatovao da su turske vlasti prenebregle osećanja hrišćana širom sveta za šta nema razumnog objašnjenja.

Ruska kultura i umetnost su povezani sa slavnom prošlošću Istočnog carstva i zato ne možemo da ostanemo ravnodušni na tako tužne stvari, rekao je on i dodao da takvi postupci teško da mogu da osiguraju neku korist za tursku državu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala