Lukašenko: Ako bih prestao da budem predsednik, smrvili bi nas /video/

© REUTERS / VASILY FEDOSENKOPristalice beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka nose zastave Belorusije
Pristalice beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka nose zastave Belorusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko obratio se građanima Grodna koji su se okupili da bi mu pružili podršku, upozorivši da na zapadnoj granici zemlje nije mirno, da zveckaju oružjem i da se otvoreno mešaju u unutrašnje stvari Belorusije.
„Na zapadnoj granici nije mirno, zveckaju oružjem, prete, otvoreno se mešaju u unutrašnje stvari naše suverene države“, rekao je Lukašenko.

Neke snage u Poljskoj vraćaju se u vremena kada je taj deo beloruske zemlje bio u sastavu Poljske i smatrani su za istočna pogranična područja, ukazao je on.

„Neki se čak, trljajući ruke, znam to vrlo dobro, prisećaju istočnih pograničnih područja gde je sve belorusko bilo zabranjeno i iskorenjivano je užarenim gvožđem. Sada je to naša zemlja, zemlja suverene Belorusije gde u miru i slozi žive sve nacionalnosti“, kaže Lukašenko.

​Prema njegovim rečima, ako bi prestao da bude predsednik Belorusije, zemlju bi „razbili, smrvili i ispljunuli“.

„Nije danas pitanje Lukašenka. Najeo sam se ja tog hleba. Ali, zamislite na trenutak da nema tog Lukašenka. Da ga sada nema. Da li shvatate ko bi komandovao snagama na zapadu zemlje? Zamislite na trenutak pred kim bi ministar odbrane stajao u stavu ‘mirno’ i raportirao? Već na ovom trgu ne bismo bili gospodari mi, slomili bi nas, smrvili i ispljunuli“, upozorava beloruski lider.

Kako kaže danas postoje ljudi koji guraju zemlju u propast razdora i mržnje.

Vojska Belorusije i specijalci treba da se nalaze na granici, ali su oni prinuđeni da osiguravaju bezbednost države na trgovima, ističe Lukašenko.

„Vojska i specijalci treba da budu tamo, na granici, samo što sam došao odande ovde kod vas, a prinuđeni smo da ih držimo na ulicama i trgovima kako bismo osigurali pravni poredak i legalnost“, poručio je on okupljenim građanima.

Kako je rekao, Belorusi moraju da brane svoju zemlju. Dosta je onih koji bi da „otkinu bar parče ove zemlje“, posebno zapadni deo zemlje, rekao je on.

Lukašenko je podsetio i da zapadna granica nije samo granica Belorusije već i granica Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Kako je dodao ta organizacija je zauzela stav da neće dozvoliti da Belorusija bude „izvrgnuta ruglu“, ali da će Minsk sam rešiti situaciju.

„Zahvalan sam šefovima država koji danas podržavaju Belorusiju, ali, uveren sam, sami ćemo izaći na kraj sa problemima“, rekao je beloruski lider svojim pristalicama.

Situacija u Belorusiji

U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Izbori su održani 9. avgusta. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala