Vojska Srbije prikazala snagu na nebu nad Batajnicom, „Pancir“ štitio vazdušni prostor /foto/

Pratite nas
Deo jedinica Vojske Srbije prikazao je na nebu nad Batajnicom samo deo svoje snage i sposobnosti, kao i novu opremu i naoružanje.

Prikazu u kojem su učestvovale jedinici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Kopnene vojske 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, prisustvovao je predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Tanjug.

 

 

Vučić je konstatovao da je posebno zadovoljan novim helikopterima MI-35, koji su danas bili izuzetno brzi, i čestitao pripadnicima Vojske Srbije na odlično izvedenom prikazu.

Prikaz na aerodromu „Pukovnik – pilot Milenko Pavlović“ počeo je naletom dva aviona MiG 29, koji su simulirali vazdušnu borbu radi ostvarenja prevlasti u vazdušnom prostoru i stvaranju uslova za dejstvo lovačko – bombarderske avijacije,

Nakon naleta MiG-ova, naletali su i avioni tipa „Orao“, koji su u brišućem letu izvršili dejstvo po izabranim ciljevima na zemlji, dok su u zoni operacije osmatranje i zaštitu vazdušnog prostora vršila borbena vozila artiljerijsko-raketnog sistema „Pancir S 1“.

Tokom prikaza izvršena je i evakuacija helikopterom X-145, dok su obezbeđenje rejona izvršila dva tima specijalnih snaga koji su desentirani iz helikoptera Mi17B5.

Sinhronizovanim upadom specijalnih snaga neutralisani su teroristi, a jedan tim desantiran je iz helikoptera Mi-8, tehnikom brzog spuštanja, dok su dva tima vršila desantiranje iz dva helikoptera Mi-35.

Vatrenu podršku specijalnih snaga izvršile su dve dljinski kontrolisane bezposadne platforme „mali Miloš“ koje su desantirane iz helikoptera Mi – 17, dok je blokadu rejona izvršio ukrcani tim iz borbeno oklopnog vozila „Lazar“.
© BUDUCNOSTSRBIJEAVBorbeno oklopno vozilo „Lazar“ na demonstraciji u Batajnici
Vojska Srbije prikazala  snagu na nebu nad Batajnicom, „Pancir“ štitio vazdušni prostor /foto/ - Sputnik Srbija
Borbeno oklopno vozilo „Lazar“ na demonstraciji u Batajnici

Prikaz je završen desantom padobranaca iz aviona An-26 u jednom naletu sa visine od 1.500 metara, a padobrane su otvorili na visini od 1.200 metara.

Po završetku prikaza sposobnosti, predsednik Vučić i ministar odbrane Vulin obišli su taktičko-tehnički zbor, kroz koji su prikazana najmodernija sredstva kojima su opremljene jedinice Vojske Srbije, kao i sredstva iz razvoja domaće industrije.

Vučić: Izvanredno oružje domaće proizvodnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas na aerodromu „Pukovnik pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici najnovije oružje Vojske Srbije i istakao da je to sve oružje koje sami pravimo i plod domaće pameti i znanja.

„Ovo je sve oružje koje mi pravimo“, istakao je Vučić tokom obilaska sa i dodao da se u vežbi posebno dobro pokazao borbeni robot „mali Miloš“, bezposadni borbeni sistem.

Predsednik je kazao da oružje pravi „Zastava oružje“, „Petoletka“, „Teleoptika“ i drugi i istakao da je država pomogla odbrambenu industriju zbog čega sve manje zaostajemo za najmodernijim zapadnim i istočnim sistemima.

„Sve više smanjujemo tu razliku, a pre smo zaostajali u svetlosnim godinama“, dodao je Vučić.

Posebnu pažnju tokom obilaska je posvetio i borbenom vozilu „Miloš“.

Vojska ponosna na „Pancir“

Vojska Srbije danas ima čast i prikazaćemo deo sposobnosti naše vojske, izjavio je za TV Pink pukovnik Zvonko Marić iz Uprave za planiranje i razvoje Generalštaba Vojske.

Marić je, gostujući u „Novom jutru“ i komentarišući pokaznu vežbu, apelovao na mlade ljude da pogledaju šta Vojska ima da prikaže na aerodromu i dodao da će prikaz biti dinamičan.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala