Vlada u Tripoliju: Uvodimo primirje u Libiji

© Sputnik / Aleksandr Юrьev / Uđi u bazu fotografijaPogled na Tripoli
Pogled na Tripoli - Sputnik Srbija
Pratite nas
Libijska Vlada nacionalnog jedinstva  objavilo je o prekidu vatre na teritoriji cele zemlje i pozvala na stvaranju demilitarizovane zone u području gradova Sirt i Džufra.

Kako prenose mediji, predsednik saveta Vlade nacionalnog jedinstva naredio je svim svojim oružanim snagama da istog časa prekinu sve oružane sukobe širom zemlje.

Kako se ocenjuje, ova odluka doneta je na osnovu situacije vezanu za pandemiju virusa korona koja je zahvatila Libiju.

Osim toga, vlada u Tripoliju je pozvala na deblokadu snabdevanja naftom koju je nametnula rivalska strana ranije ove godine i na raspisivanje parlamentarnih i predsedničkih izbora sledećeg marta, prenele su agencije.

Podsetimo, nakon pobune koju je podržao NATO 2011. godine, pada i egzekucije dugogodišnjeg libijskog vođe Moamara el-Gadafija, Libija je upala u haos, a potom i u podelu između dve administracije, njihovih oružanih snaga i stranog faktora.

Snage komandanta Halife Haftara pokrenule su ofanzivu u aprilu 2019. godine u pokušaju da zauzmu prestoni grad Tripoli, ali je njihova ofanziva propala već u junu jer su združene snage za Tripoli, uz podršku Turske, uspele da odbiju napad.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala