Štab Navaljnog: U telu Navaljnog pronađena supstanca opasna i po okolinu

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaAleksej Navaljni
Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stanje ruskog opozicionara i blogera Alekseja Navaljnog se poboljšalo, ali je i dalje nestabilno i ne dozvoljava da se pacijent transportuje, rekao je glavni lekar bolnice u Omsku gde je Navaljni hospitalizovan Aleksandar Murahovski.

„Noć je prošla dobro. Njegovo stanje se donekle poboljšalo“, rekao je Murahovski.

On je dodao da su u petak lekari održali veliki konzilijum na kome su učestvovali stručnjaci iz centra „Burdenko“ i centra „Pirogov“.

„U svakom slučaju, njegovo stanje je i dalje nestabilno. Kada je reč o transportu pacijenta, mislim da je za to još rano, odnosno ne mislim ja, nego o tome odlučuje konzilijum. Neophodno je postići da se zdravstveno stanje pacijenta potpuno stabilizuje. Samo u tom slučaju možemo govoriti o tome da se on može prebaciti tamo gde želi njegova porodica“, rekao je lekar.

Murahovski je dodao da lekari razmatraju pet raznih dijagnoza, ali da on ne može reći o čemu se radi.

Svi se borimo za život našeg pacijenta“, istakao je lekar.

Opasna supstanca?

Direktor Fonda za borbu protiv korupcije, čiji je Navaljni osnivač, Ivan Ždanov rekao je da su, prema rečima predstavnika saobraćajne policije, u organizmu Navaljnog pronašli opasnu supstancu, koja ne predstavlja samo opasnost za njega, nego i za njegovu okolinu.

Pravnik i političar Aleksej Navaljni na sastanku akcionera Sberbanke - Sputnik Srbija
Stanje Navaljnog za sada stabilno, ali i dalje teško
Prema njegovim rečima, na pitanje da objasne o kakvoj supstanci je reč, predstavnica policije je rekla da je to „tajna istrage, da ne može reći i da je reč o smrtno opasnoj supstanci, zbog koje bi svi oko pacijenta morali nositi zaštitna odela“.

Ždanov je precizirao da ne zna o kojoj supstanci se radi.

Saobraćajna policija i lekari za sad ne komentarišu ove navode.

Nemačka poslala avion za Navaljnim

Nemački „Bild“ piše da je iz Nemačke poleteo specijalni medicinski avion, koji će transportovati Navaljnog iz Omska u Berlin.

Kako se navodi, avion je noćas poleteo sa aerodroma u Nirnbergu i već je sleteo u Omsk.

Ruski opozicioni lider i bloger Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Ko je Navaljnom dao čaj /video/

Podsetimo, Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu gde je pao u komu

Ko je Aleksej Navaljni

Podsetimo, Aleksej Navaljni je osnivač Fonda za borbu protiv korupcije. Ministarstvo pravde Rusije je 9. oktobra unelo Fond za borbu protiv korupcije na spisak Nevladinih organizacija — stranih agenata.

Prema podacima Ministarstva, Fond se bavi političkim aktivnostima, a finansira se iz inostranstva. Prema istrazi, od januara 2016. godine do decembra 2018. osobe koje su zaposlene u Fondu dobile su veliku sumu novca u rubljama i stranoj valuti, a sredstva su stečena na nezakonit način.

Protiv Alekseja i njegovog brata Olega 2012. godine je pokrenut krivični postupak zbog pronevere velikog iznosa novca kompanije „Iv Roše“. Dve godine kasnije sud ih je proglasio krivima. Aleksej Navaljni je dobio uslovnu kaznu, a njegov brat je izdržavao kaznu zatvora u trajanju od 3,5 godine. Oni nisu priznali krivicu.

U decembru 2016. godine Navaljni je objavio da se kandiduje na predsedničkim izborima 2018. godine, ali je Ruska centralna izborna komisija zabranila da učestvuje zbog prethodnih osuđivanja za krivična dela.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala