Šef SZO predviđa kada će proći kriza sa koronom

© AP Photo / Hau DinhVirus korona u Vijetnamu
Virus korona u Vijetnamu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetska zdravstvena organizacija se nada se da će kriza oko virusa korona proći za manje od dve godine. To je izjavio generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus u vreme kada je broj zaraženih Kovidom-19 u svetu premašio 23 miliona.

On je podsetio da je španska groznica koja se pojavila 1918. posle Prvog svetskog rata i odnela milione života trajala dve godine.

„Naša situacija sada je takva da imamo više tehnologije, ali uz veću povezanost (sveta), virus ima veće šanse da se proširi, može da se kreće brzo“, rekao je generalni direktor SZO.

​U isto vreme, međutim, dodao je, svet ima tehnologiju i znanje da zaustavi virus.

Proizvodnja prve vakcine protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Testiranje druge ruske vakcine protiv korone: Svi dobrovoljci se osećaju dobro
„Prednost nam je bolja tehnologija, a mana globalizacija, bliskost i povezanost. Nadamo se da ćemo ovu pandemiju završiti za manje od dve godine“, rekao je šef SZO.

On je pozvao na „nacionalno jedinstvo“ i „globalnu solidarnost“.

„To je zaista ključno uz maksimalnu upotrebu dostupnih sredstava i nadanje da ćemo imati dodatna sredstva kao što je vakcina“, rekao je Tedros Gebrejesus, preneo je Tanjug.

Broj zaraženih premašio 23 miliona

Inače, prema podacima sajta „Vorldometer“, za samo tri dana, od 18. avgusta, broj obolelih u svetu porastao je za milion.

​Najviše zaraženih i dalje je u SAD — skoro 5.800.000, a slede Brazil sa više od 3,5 miliona i Indija sa bezmalo tri miliona.

Četvrta u svetu i prva u Evropi i dalje je Rusija sa 946.976 obolelih, zatim Španija sa 404.229, pa Velika Britanija sa više od 320.000.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala