Novo popuštanje mera: Od ponedeljka ponovo rade bioskopi i pozorišta

CC0 / / Bioskop – ilustracija
Bioskop – ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krizni štab je doneo odluku da u ponedeljak budu otvoreni bioskopi i pozorišta.

Zamenica direktorka instituta Batut Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da će te ustanove biti očišćene do ponedeljka, s obzirom da nisu radile duže vreme.

Kada su u pitanju preventivne mere, to su sve one mere prilikom boravaka u zatvorenim prostorima, navela je Darija Kisić Tepavčević. Precizirala je da je reč o fizičkoj distanci, nošenju maski...

Još dve nove odluke: Jedna se tiče testiranja, druga domova za stare

Od ponedeljka će biti dozvoljene i posete u domovima za stare, kaže epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za borbu protiv korone.

„Mislim da je to neophodno njima. Ne samo njima, nego i rodbini. Vrlo je važno da budu posete ograničene i da budu na distanci. Trajaće 15 minuta i odvijaće se u dvorištu, barem dok je lepo vreme. Mislim da svi domovi imaju uslove da to kontrolisano obave“, objašnjava prof. dr Tidorović.

U toku sledeće nedelje Srbija će dobiti i novu vrstu testova.

„Radi se o antigenskim testovima. To su stvari ELISA testovi. Njima se precizno može videti da li neko ima IGG frakciju. Oni se rade dosta brzo, brzo će moći da se dobije rezultat, preko 95-96 odsto. Takođe se rade iz krvi, samo se PCR rade brisom iz grla i nosa“, kaže prof. dr.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala